Barmský prezident vyhlásil amnestii, není jasné, zda i pro opozici

Rangún – Barmský prezident Thein Sein vyhlásil amnestii, díky které z věznic vyjde 6966 lidí. Mezi nimi jsou například bývalí příslušníci vojenské rozvědky, kteří se stali obětí čistky svých armádních kolegů. Není však jasné, zda se týká i vězněných demokratických aktivistů.

Thein Sein vyhlásil amnestii v době buddhistického náboženského svátku a také v době příprav na listopadové všeobecné volby. Vězni mají být podle ministerstva informací propuštěni „na základě humanitárních důvodů a v rámci národního usmíření“. Před volbami čelí vláda kritice, že se odchyluje od přislíbených politických reforem. Seinova administrativa je plánovala po převzetí moci v roce 2011, kdy skončila téměř půlstoletá vojenská diktatura.

Amnestie již vstoupila v platnost dnes a ti, jichž se týká, budou propuštěni z různých věznic po celé zemi, dodalo ministerstvo. Zatím není jasné, zda jsou mezi amnestovanými také nějací prodemokratičtí aktivisté. Volní ale budou bývalí členové vojenské rozvědky uvěznění v rámci politické čistky či 210 cizinců. Mezi nimi je i 155 Číňanů uvězněných za nelegální tězbu dřeva. Se dvěma výjimkami přitom měli sedět za mřížemi do konce života.

Uvěznění dřevorubců vyvolalo roztržku s Pekingem. Ten proti zadržení Číňanů v Barmě diplomaticky protestoval a vyjádřil „krajní“ znepokojení nad jejich osudem.