Charlestonského vraha obvinili i z rasistických zločinů

Washington - Americké úřady v souvislosti s masakrem v černošském kostele v Charlestonu obvinily 21letého Dylanna Roofa ze spáchání rasistických zločinů. Již dříve byl obviněn z vraždy devíti lidí. V případě odsouzení mu hrozí až doživotí či trest smrti. Ministryně spravedlnosti Loretta Lynchová se ještě nerozhodla, zda bude požadovat nejvyšší trest.

Roof byl dosud obviněn z devítinásobné vraždy spáchané 17. června při střelbě v kostele v Charlestonu v Jižní Karolíně. Šlo o nejhorší rasistický zločin v novodobé historii Spojených států. Běloch Roof se k činu přiznal a vyšetřovatelům prý řekl, že zabíjením černochů chtěl rozpoutat rasovou válku. Před útokem údajně zveřejnil na internetu rasistický manifest, v němž hlásal nenávist k „hloupým a násilnickým“ černochům.

Roof podle ministryně masakr plánoval s několikaměsíčním předstihem; místo činu si schválně vybral kvůli jeho proslulosti a historickému významu jako nejstaršího černošského kostela v zemi.

Mladík je celkem obviněn z 33 trestných činů, včetně devítinásobné vraždy a tří pokusů o vraždu, spáchaných z rasové nenávisti. Úřady již dříve oznámily, že vyšetřují Roofův případ jako zločin z nenávisti, ale i jako možný terorismus.