První telefonát po měsících. Putin s Obamou dohodli schůzky k Ukrajině i Sýrii

Washington/Moskva – Poprvé od února spolu telefonovali prezidenti USA a Ruska. Vladimir Putin s Barackem Obamou probírali například íránský jaderný program, terorismus v Sýrii a nevyhnuli se ani problému ukrajinské krize. Obama podle Washingtonu Putina vyzval ke stažení ruských sil z Ukrajiny. Kreml pouze uvedl, že se kvůli tomuto tématu uspořádá schůzka šéfů diplomacií.

Právě kvůli ukrajinské krizi mají oba státy nejhorší vztahy od Studené války. Spojené státy tento týden ústy ministra spravedlnosti potvrdily plán rozmístit dalších zhruba 250 kusů vojenské techniky na východních hranicích NATO. Podobně posiluje při svých západních hranicích také Rusko – obě strany ale tvrdí, že tak činí pouze z důvodu sebeobrany před možnou agresí.

Během čtvrtečního telefonátu, který podle Bílého domu iniciovala ruská strana, se ale hovořilo hlavně o íránském jaderném programu. Oba lídři se shodli na důležitosti úspěšného dokončení jednání o dohodě, která by zabránila Íránu získat atomové hlavice.

Kreml zdůraznil, že oba muži věnovali v telefonátu „významnou pozornost“ tématu - boji proti terorismu a zvláště Islámskému státu. Dohodli se, že se k tomuto tématu sejdou ministři zahraničí John Kerry a Sergej Lavrov.

Rozdíly naopak panují v přístupu k ukrajinské krizi. Obama v této souvislosti ruského vůdce vyzval k dodržování minské dohody o příměří na východě Ukrajiny a ke stažení ruských jednotek a vojenské techniky z ukrajinského území, uvedl Bílý dům. Podle Kremlu se oba prezidenti dohodli, že o začlenění této dohody do praxe si promluví náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová a Lavrovův náměstek Grigorij Karasin. Rusko dlouhodobě odmítá, že by povstalce v Donbasu aktivně podporovalo.

Putinova aktivita směrem k Obamovi přišla ve chvíli, kdy ruský vůdce o Ukrajině jedná i s dalšími západními lídry - před několika dny například hovořil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Francoisem Hollandem.