Královna se možná načas vystěhuje z Buckinghamského paláce

Londýn - Britská královna se zřejmě načas bude muset vystěhovat ze svého tradičního sídla. Buckinghamský palác by jeho hlavní resident mohl opustit kvůli nutné rekonstrukci a údržbě. Podle serveru BBC jde o jednu z možností, kterou královská rodina zvažuje. Léta neopravované útroby paláce jsou prý „významnou finanční zátěží“. Rekonstrukce potrubí či elektrických rozvodů nebyla provedena od roku 1952, kdy současná královna Alžběta II. nastoupila na trůn.

„V příštích letech bude údržba majetku, a zejména Buckinghamského paláce, představovat značné finanční břemeno,“ ohlásil správce rozpočtu královské rodiny Alan Reid. Ze sídla královny se bude muset například vyměnit řada azbestových součástek a materiálů, údržbu potřebuje také zastaralé potrubí a elektrická síť.

„Jednou z možností je palác načas uvolnit,“ řekl BBC zdroj blízký královské rodině. Cenu rekonstrukce paláce nyní prý odhaduje kolem 150 milionů liber. „Vše záleží na tom, jestli půjde vše po etapách, nebo najednou,“ dodal.

Buckinghamský palác je oficiálním sídlem britských panovníků od roku 1837. Kromě pracovního zázemí pro královnu a její tým je také místem pro pořádání významných společenských a státnických akcí. Například pravidelné akce v přilehlé královské zahradě navštíví každý rok kolem 50 tisíc hostů.