Thajsko hlásí první případ MERS, v Jižní Koreji už 23 mrtvých

Soul/Bangkok - Nebezpečné virové onemocnění MERS se rozšířilo do Thajska, které potvrdilo první případ nákazy u podnikatele z Ománu. Jižní Korea zaznamenala od středy další tři oběti MERS a další tři nakažené. Celkový počet obětí se tak v této zemi vyšplhal na 23, infikovaných je 165. Přes 6700 lidí je v karanténě.

Podle jihokorejských úřadů dosáhlo nyní šíření nemoci vrcholu a do konce měsíce by mělo začít zvolna slábnout. Od středy přibyly jen tři nové případy infekce, což je nejméně za uplynulých 17 dní.

Jižní Korea má největší počet případů blízkovýchodního respiračního syndromu (MERS) mimo oblast Blízkého východu, kde se choroba v roce 2012 objevila poprvé. Do země nákazu zavlekl jeden z místních podnikatelů po návštěvě blízkovýchodních zemí. Mezi mrtvými jsou převážně starší lidé nebo ti, kteří již před nákazou měli jiné vážné zdravotní problémy. Téměř 80 procent obětí MERS v Jižní Koreji byli lidé nad 60 let.

Mezi nově zemřelými v Koreji jsou dva šedesátníci, kteří trpěli různými chorobami, včetně tuberkulózy a vysokého krevního tlaku, sdělilo ministerstvo zdravotnictví. Třetí obětí je dvaaosmdesátiletá žena, která se nakazila, když se starala o jednoho z pacientů v nemocnici ve městě Tedžon, asi 160 kilometrů jižně od Soulu.

Celosvětově se virem MERS infikovalo přes 1200 lidí a zemřelo jich více než 450. Nejvíce obětí zaznamenala Saúdská Arábie. Symptomy koronaviru MERS se srovnávají s onemocněním SARS, které v roce 2003 usmrtilo na 800 lidí. Na rozdíl od SARS patří k symptomům MERS kromě dýchacích obtíží i selhání ledvin. Proti MERS neexistuje žádná vakcína a ani se zatím přesně neví, jak nemoc účinně léčit.

Ze studií, o nichž informovala Světová zdravotnická organizace (WHO), vyplývá, že výskyt koronaviru je vyšší u osob, které byly ve styku s velbloudy. Tato zvířata se koronavirem snadno nakazí. S jejich chovem zřejmě souvisí také četnost výskytu onemocnění u lidí.