Zemřel Saddámův ministr zahraničí Tárik Azíz

Bagdád - V jihoirácké Násiríji zemřel na infarkt 79letý bývalý irácký ministr zahraničí a vicepremiér Tárik Azíz. Patřil mezi nejbližší spolupracovníky popraveného diktátora Saddáma Husajna. Byl nejvyšším křesťanským činitelem jeho režimu a po mnoho let ho reprezentoval v zahraničí. V říjnu 2010 byl odsouzen k trestu smrti. Zemřel v nemocnici, kam byl předtím převezen z vězení kvůli zdravotním problémům.

Po svržení Saddámova režimu v dubnu 2003 bylo už v Iráku popraveno několik jeho prominentů. Kvůli masakru 148 šíitů v městečku Dudžail z roku 1982 byl 30. prosince 2006 v Bagdádu oběšen exprezident Saddám Husajn, ve stejné kauze pak v lednu 2007 i jeho nevlastní bratr. V lednu 2010 byl popraven Saddámův bratranec Alí Hasan Madžíd, známý jako Chemický Alí.

Azíz se v roce 2003 se sám vzdal americkým invazním silám - dva týdny poté, co Saddáma svrhly. V říjnu 2010 byl odsouzen k trestu smrti za pronásledování členů šíitských náboženských politických stran, které nyní v zemi dominují. Souzen byl však i kvůli řadě dalších provinění, za něž dostal dlouholeté tresty vězení.

Oprátce se vyhnul mimo jiné díky své víře. Poté co byl odsouzen k absolutnímu trestu, Vatikán pro něj požádal o milost. Tehdejší irácký prezident Džalál Talabání pak odmítl rozsudek smrti podepsat s poukazem na Azízův věk, zdravotní stav a náboženství. Sám Azíz v roce 2011 požádal tehdejšího premiéra Núrího Málikího o uspíšení popravy vzhledem ke svému špatnému zdraví. Delší dobu trpěl srdečními a dýchacími problémy, měl zvýšený krevní tlak, žaludeční vředy a cukrovku.

Tárik Azíz byl jediným křesťanem ve vedení Iráku a patřil k nejznámějším exponentům režimu Saddáma Husajna od jeho nástupu k moci v roce 1979. Obratný diplomat s velkými kostěnými brýlemi, šedivějícím knírem a zálibou v kouření kubánských doutníků, který udivoval mistrnou angličtinou, někdy na Západě vzbuzoval až přehnaně optimistické naděje. Ve skutečnosti byl loajálním a věrným Saddámovým spojencem.

Narodil se jako chaldejský katolík 28. dubna 1936 ve vesnici Til Kaíf u Mosulu na severu Iráku v rodině chudého rolníka. Původně se jmenoval Michail Juhanna, později se ale přejmenoval na Tárika Azíze, což znamená „slavná minulost“. Po nástupu Saddáma Husajna do funkce prezidenta v červenci 1979 se Azíz stal vicepremiérem (tuto funkci zastával až do pádu režimu v roce 2003). Jeho hvězda začala stoupat po vypuknutí války s Íránem v roce 1980, kdy svojí diplomatickou obratností zajistil Iráku ve válce vojenskou podporu USA, přičemž si ale Bagdád nezpřetrhal silné ekonomické vazby na Sovětský svaz. Po Azízově setkání s americkým prezidentem Ronaldem Reaganem ve Washingtonu škrtly USA v únoru 1982 Irák ze seznamu zemí podporujících terorismus.

Šéfem diplomacie byl Azíz od ledna 1983 do března 1991. Před první válkou v Zálivu byl jednou z nejdůležitějších osobností iráckého režimu, která často navštěvovala OSN i západní státy. Po irácké invazi do Kuvajtu v srpnu 1990 na Západě vysvětloval tento irácký krok s poukazem na to, že Kuvajt „krade iráckou ropu z nalezišť pod společnou hranicí“.

tárik Azíz před portrétem Saddáma Husajna
Zdroj: ČT24/ČTK/AP
Vydáno pod