Nový teleskop se vydá více než milion kilometrů od Země

Los Angeles - Zasloužilý Hubbleúv teleskop dostane po více než 25 letech svého nástupce. Nový vesmírný dalekohled a jeho jednotlivé části nyní technici sestavují na několika místech USA. Hlavním úkolem je připravit veškeré materiály na tvrdé podmínky ve více než dvousetstupňovém mrazu. Do kosmu by měl nový teleskop zamířit na podzim roku 2018.

Webbův vesmírný dalekohled bude za několik let zařízení o velikosti tenisového kurtu za 350 miliard korun. Jeho cílem má být detailnější pohled do historie kosmu před 13,5 miliardy let. Teleskop bude schopen působit až ve vzdálenosti 1,5 milionu kilometrů od Země. Jen pro srovnání: Jeho předchůdce obíhá ve výšce několik set kilometrů.

Už nyní je vědcům jasné, že se jedná o jeden z nejsložitějších projektů lidstva. „Bude fungovat v minus 233 stupních Celsia. A tato teplota umožňuje vidět velmi jemné detaily. Bude stokrát výkonnější než Hubbleův teleskop,“ slibuje astrofyzik Alberto Conti. Důležitosti odpovídají i bezpečnostní opatření. Projekt je přísně střežen a média k němu mají přístup pouze přes dvojité sklo.

Astrofyzik Petr Kulhánek z ČVUT

„Dalekohled Jamese Webba se bude dívat v infračerveném oboru, což je úplně jiný obor, než byl Hubbleův dalekohled. Ten viděl ve vizuálním oboru. V infračerveném oboru můžeme vidět úplně jiné věci – vznik hvězd v mlhovinách nebo zrod prvních hvězd a galaxií, že kterých se formovaly dnešní struktury. Bude možné vidět atmosféry planet. Obrázky by na první pohled neměly být tak zajímavé jako z Hubblea – nicméně se dělají technické posuny ve falešných barvách, kdy se snímek převede do vizuálního oboru, takže se můžeme těšit na krásné obrázky jako z Hubblea.“

Na konstrukci se pracuje ve dne v noci hned na několika místech Spojených států. „Teleskop bude pracovat v infračerveném vlnovém spektru, které není dobře viditelné ze země. To nám umožní vidět věci z nejvzdálenějšího vesmíru nebo věci z jiné sluneční soustavy,“ dodává John Mather z Goddardova vesmírného střediska NASA.

Na daleký výlet do kosmu se chystá Webbův teleskop (zdroj: ČT24)

Dalekohled opatřený 18 zrcadly bude vedle vzniku vesmíru zkoumat i možný život na jiných planetách. "Webbův teleskop dokáže na planetách 100 světelných let od Země najít vodu, ale my chceme poznat jejich kontinenty, jestli tam je počasí,” zmínil Conti.

Na úspěchu tohoto teleskopu také záleží, jestli bude americká vláda další podobné projekty ochotná platit. Cenovka s cifrou devíti miliard dolarů z něj činí jeden z nejdražších projektů v historii NASA.