Životy spolkla Jang-c-ťiang. Z potopené lodi se našlo jen 77 mrtvých

Peking - Čínští záchranáři zatím nalezli těla 77 mrtvých z výletní lodi, která se začátkem týdne potopila v jihočínské řece Jang-c-ťiang s téměř 460 lidmi na palubě. Neštěstí přežilo podle posledních údajů jen 14 osob, mezi nimi i kapitán a hlavní inženýr. Osud zbývajících 367 lidí zůstává neznámý a příbuzní pohřešovaných si stěžují na nedostatek informací i pomalý postup záchranářů.

Záchranáři stále doufají, že ve vzduchových kapsách lodi, která se obrátila dnem vzhůru, by mohli nějací lidé přežít. Loď zatím stabilizovali za pomoci jeřábu, rozřízli trup a časně ráno z něj vytáhli těla 39 utonulých cestujících. Vyřezané otvory záchranáři znovu zalepují, aby se nenarušila stabilita lodi. Plavidlo prohledává také více než 200 potápěčů, kteří pracují pod vodou na tři směny a prozkoumávají kajutu po kajutě. Těla mrtvých jsou dopravována do krematoria ve městě Ťien-li, kam se začínají sjíždět příbuzní k identifikaci svých blízkých.

Příbuzní řady lidí, kteří byli na palubě lodi, rovněž ve středu večer poblíž místa neštěstí protestovali proti nedostatku informací o nehodě. Demonstranti prorazili policejní kordony ve městě Ťien-li a poté se vydali ke břehu řeky. Rodiny žádají mimo jiné zveřejnění seznamu cestujících z lodi a ptají se, proč většina zachráněných jsou členové posádky, včetně kapitána a hlavního inženýra. Chtějí vědět, proč se plavidlo tak rychle potopilo a proč posádka nevyslala nouzové volání, když přitom kapitán lodi a hlavní inženýr měli dostatek času, aby si oblékli záchranné vesty.

„Mí rodiče jsou stále uvnitř. Je tady tolik lidí, kteří tam mají příbuzné. Přístup vlády je naprosto apatický, nikdo s námi nekomunikuje. Nemůžeme dělat vůbec nic, chceme jen být blíž našim rodinám,“ stěžoval si syn pohřešovaných Cao Feng. Někteří příbuzní se domnívají, že kapitán chyboval, když s lodí při prvních známkách bouře nezamířil ke břehu. Plavidlo nebylo navrženo, aby vydrželo tak silný vítr jako oceánské lodi. Podle čínských meteorologů přitom vichr v době neštěstí dosahoval 130 kilometrů v hodině.

Východní hvězda - loď, která se potopila na řece Jang-c-ťiang
Zdroj: Reuters/China Stringer Network

Kvůli neštěstí na řece zasedne čínská vláda

Čínská vláda dnes slíbila, že nebude zatajovat žádné informace z vyšetřování nehody. Prezident Si Ťin-pching rovněž svolal mimořádnou schůzku vedení vládnoucí komunistické strany, která se má katastrofou zabývat.

Výletní loď plula po řece z východočínského Nankingu do středočínského Čchung-čchingu. Potopila se během silné bouře v pondělí kolem půl desáté večer místního času, nedaleko města Wu-chan v provincii Chu-pej. Její ztroskotání se pravděpodobně stane nejhorším námořním neštěstím v Číně za posledních 70 let. Podle státní televize CCTV na palubě lodi bylo 456 lidí, převážně starších turistů. Původně informovala o tom, že na ní plulo 458 lidí.

Za havárii nesou hlavní odpovědnost povětrnostní podmínky – cyklon a úder tornáda, kvůli kterému neměli lidé šanci na záchranu, loď se převrhla během minuty. Posádka nevyslala nouzové volání; neštěstí ohlásilo až sedm přeživších z lodi, kteří po jejím potopení doplavali na břeh. Současně s tím se objevují zprávy, že plavidlo Východní hvězda mělo v minulosti blíže nespecifikované technické problémy i konstrukční nedostatky.