Jak se žije vídeňským pandám s českou péčí?

Vídeň - Nejstarší zoo světa ve vídeňském Schönbrunnu na podzim přijde o jedno ze zvířat, které tradičně přitahuje davy lidí. Dvouleté mládě pandy směřuje do Číny. V zoo u našich jižních sousedů se medvídkům velmi dobře daří – svou zásluhu na tom totiž má i česká péče. V jejích stopách se vydal zpravodaj David Miřejovský.

Na začátku 90. let byla zahrada ve Vídní zastaralá a měla finanční potíže. Nové vedení ji ale změnilo na jednu z nejlepších na světě. Posléze se tak zařadila mezi malou skupinu areálů, které mohou chovat pandy velké. Zdejší kusy má zoo zapůjčené od roku 2003. Pandy v zoologických zahradách totiž po celém světě formálně patří Číně. Stejně tak i mláďata, která se v cizině narodí.

Rodačka ze Stříbra Simona Gábrišová pracuje ve vídeňské zoologické zahradě už 23 let. I s její pomocí tu odchovali už tři samečky, aniž by museli přikročit k umělému oplodnění. Takovým úspěchem se může pochlubit právě Vídeň jako jediná v Evropě. „Když má mládě dva roky, tak se odveze do Číny, protože je jejich majetkem. Samozřejmě tam hned zůstaneme delší dobu a vyměňujeme si zkušenosti,“ dodává Simona.

Pandy jsou potravní specialisté, proto se jim zásoby vozí dvakrát měsíčně z jižní Francie. Průměrná panda je totiž schopná spořádat dvacet až třicet kilogramů bambusu denně. Díky blízkosti hranic tady Simona velmi často zaslechne dobře známý jazyk.

Pandám ve Vídni se daří - i díky české péči (zdroj: ČT24)
Vydáno pod