Obama: NATO je bezpečnostní pilíř – a agresivní Rusko jeho velká výzva

Washington - Severoatlantická aliance je pilířem světové bezpečnosti a čelí důležitým výzvám kvůli nynější rostoucí agresivitě Ruska v souvislosti s krizí na Ukrajině. Prohlásil to americký prezident Barack Obama po svém setkání s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem; šlo o jejich první schůzku od Stoltenbergova nastoupení do úřadu.

Někdejší ministerský předseda Norska nastoupil do úřadu generálního tajemníka NATO loni v říjnu a o schůzku s americkým prezidentem žádal už při své březnové návštěvě Spojených států. Obama si na něj ovšem nenašel čas, což vyvolalo u amerických médií zájem, protože tím porušil tradici svých předchůdců. Prostor ke společnému jednání se tak nabídl až tři čtvrtě roku poté, co se Stoltenberg ujal významné funkce; jednání zabralo pětačtyřicet minut. Zúčastnili se ho také americký viceprezident Joe Biden, prezidentova bezpečnostní poradkyně Susan Riceová a americký ministr obrany Ashton Carter.

Stoltenberg i Obama opět vyzvali Moskvu, aby na Ukrajině skoncovala s podporou proruských separatistů a aby prosazovala dodržování mírových dohod z Minsku o politickém řešení krize na Donbasu. NATO podle amerického prezidenta bude Ukrajinu nadále podporovat, šéf Aliance zdůraznil, že Washington sehrává důležitou vůdčí roli a že americká vojenská přítomnost v Evropě je klíčová – po ní ostatně volá Polsko i Pobaltí.

Obama: Zaměstnává nás jižní fronta

Mezi dalšími tématy schůzky v Bílém domě byla mimo jiné situace v rozvrácené Libyi a boj proti radikálnímu hnutí Islámský stát, které ovládá značné části Sýrie a Iráku. Obama řekl, že v těchto krizích Spojené státy úzce spolupracují se svými aliančními spojenci, neboť i na jižní frontě, jak region nazval, sehrává NATO svou roli. Dodal také, že všech 28 členů aliance podporuje iráckou vládu v tažení proti Islámskému státu.

Kvůli hrozbám v podobě Islámského státu a či znesvářené Libyi je podle Obamy Severoatlantická aliance nucena zaměřit své mise na východ i jih. „To znamená zvýšení obranné kapacity spolu se zeměmi jako Irák či státy Perského zálivu, které mají zájem o spolupráci s námi, stejně tak s Africkou unií,“ řekl prezident. „Musíme také zvážit, zda rozmístění a uspořádání našich aktivit je natolik efektivní, aby mohlo zmíněným výzvám čelit,“ dodal.

Mluvčí Bílého domu Josh Earnest později podle Reuters upřesnil, že revize činnosti souvisí s některými kritickými hlasy, že podporovaní bojovníci nedostávají vybavení potřebné k tomu, aby mohli čelit Islámskému státu. Earnest dodal, že Washington chce s Bagdádem v této věci úzce spolupracovat, aby se ujistil, že vojenské vybavení se dostane tam, kde je ho třeba.