Islamisté je chtěli zničit navždy, grafici jim vdechli aspoň virtuální život

Praha – Mosul, Nimrúd, Hatra. Města, která dobyli bojovníci Islámského státu a zničili zde památky nezměrné hodnoty. Tento týden se v ohrožení ocitla i pouštní Palmýra a její památky z 1. a 2. století našeho letopočtu. Navždy ztracené unikáty se snaží skupina počítačových expertů obnovit aspoň ve virtuální realitě – na základě fotografií vytváří trojrozměrné grafické modely vzácných a v reálném světě navždy ztracených děl a míst.

Islamisté při svém postupu Sýrií a Irákem bez milosti ničí veškeré památky, které považují za symboly modlářství.

Brutální konec sbírky muzea v Mosulu zaskočil celý svět. Stále není jasné, jestli radikálové zničili tisíce let staré originály, nebo jen kopie. Archeologové přesto jen těžko hledají slova. Úplnému zničení nedocenitelných památek se snaží zabránit skupina počítačových grafiků. Budoucím generacím se mají artefakty zachovat aspoň jako věrné modely.

„Je nechutné vidět zničená ta místa, která jsem chtěl jednou navštívit. Tohle je konkrétní krok k uchování aspoň nějaké památky na naše dědictví,“ vysvětluje jeden z členů Sítě pro digitální zachování kulturního dědictví Matthew Vincent.

Do Projektu Mosul se může zapojit každý. Stačí nahrát na internetový portál jakoukoli fotografii z nejrůznějších historických míst, která padla do rukou Islámského státu. K vytvoření přesného obrazu jednotlivých objektů stačí jen několik snímků díla z různých úhlů. Počítačový program funguje podobně jako lidské oko. Na rozdílných záběrech najde společné body a z nich potom poskládá správný tvar předmětu - třeba tak zvaného mosulského lva.

Virtuální verze mosulského lva
Zdroj: ČT24

„K digitální rekonstrukci jsme použili jen 16 fotografií. Je docela udivující, co tenhle program dokáže,“ pochvaluje si Vincent.

Socha krále zvířat není dokonalá. Části, které chybí, vypadají jakoby schované ve stínu. Čím víc snímků ale grafici na začátku měli, tím výraznější detaily pak mohli vykreslit.

Internetovou stránku spustili grafici v březnu, kdy zahraniční diplomati v bagdádském národním muzeu protestovali proti ničení artefaktů. „Je nanejvýš důležité, aby se mezinárodní společenství spojilo a pod hlavičkou UNESCO udělalo všechno možné, aby zabránilo dalšímu ničení iráckého kulturního dědictví,“ žádá vyslanec generálního tajemníka OSN v Iráku Gyorgy Busztin.

Za dva měsíce počítačoví experti virtuálně zachránili devět historických skvostů, které nabízejí volně k prohlédnutí. Cílem je vytvoření celého muzea. A jejich plány se neomezují jen na Irák. Teď je rozšířili i na Nepál, který před měsícem poničilo silné zemětřesení.

Grafici vdechují virtuální život ztraceným památkám (zdroj: ČT24)

Zkáza jménem náboženské nesnášenlivosti

Fundamentalistický režim hnutí Taliban dal v únoru 2001 rozkaz vyhodit do povětří kamenné sochy Buddhů v údolí Bámjánu, které byly do výklenků kilometr dlouhé pískovcové stěny vytesány v průběhu druhého až pátého století našeho letopočtu pravděpodobně z popudu nejslavnějšího vládce kušánské říše Kanišky. Příkaz k jejich zničení vydal přímo šéf Talibanu mulla Muhammad Umar. Po jejich zničení se vzedmula vlna protestů z celého světa. Několikadenní apokalyptické dílo zkázy dokončili přívrženci Talibanu v březnu 2001. Záminku našel netolerantní režim v islámském zákazu zobrazovat živé bytosti, zvláště pak ty, které by mohly posloužit jako objekt uctívání.

Ozbrojenci z maliské islamistické skupiny Ansar Dine napojené na síť Al-Káida zničili v červnu 2012 v Timbuktu 16 hrobek svatých mužů súfismu, mystické formy islámu, protože je považovali za projev modlářství. Timbuktu, které leží na staré saharské obchodní cestě, bylo v 16. století centrem islámské učenosti a útok následoval jen několik dnů poté, co UNESCO zařadilo Timbuktu na seznam památek v ohrožení. V Timbuktu se nachází 333 hrobek světců a kromě zničených 16 mauzoleí se ztratily přes čtyři tisíce historických rukopisů.

Ultrakonzervativní islamisté zničili v srpnu 2012 v západolibyjském městě Zlitán hrobku muslimského učence z 15. století, kterou za pomoci náloží a buldozerů srovnali se zemí. Zapálili také historickou knihovnu v nedaleké mešitě. Podobné útoky na hrobky provedli už dříve v Tripolisu a Misurátě. Letos v březnu bylo oznámeno, že libyjští radikálové, kteří se hlásí k Islámskému státu, začali po vzoru své mateřské organizace ničit další památky upomínající na jiné kultury a vyznání. Pomocí bagrů zničili několik dalších súfiských svatyní.

Krátce po zahájení loňské ofenzivy začali radikálové z Islámského státu s ničením památek v Iráku. Zničeno bylo mnoho soch a církevních objektů a dalších pamětihodností, posvátných míst křesťanského, židovského i muslimského dědictví. Zbořeny byly také některé asyrské paláce. Letos v únoru radikálové vypálili knihovnu v iráckém Mosulu včetně 8000 velmi vzácných svazků. V březnu se cílem destrukce islamistů stala vzácná archeologická naleziště na místě starověkých měst Hatra, Nimrúd, Ninive či Chorsábád.