Vláda a rebelové v Mali podepsali mírovou dohodu - ale jen předběžnou

Alžír - Severomalijští povstalci po týdnech váhání podepsali v Alžíru předběžnou mírovou dohodu s ústřední vládou. Ta ji odsouhlasila už na začátku března, konečnou dohodu ale rebelové chtějí uzavřít až s dalšími mírovými podmínkami. Aliance povstalců chce hlavně větší územní a politickou autonomii, než vláda v návrhu dohody nabízí.

„To, čeho jsme zde dosáhli, ukazuje naše odhodlání k míru. Dohodli jsme se na mnoha věcech, ale před uzavřením konečné dohody s vládou v Bamaku zbývá dořešit některé otázky,“ prohlásil představitel rebelů s tím, že po podpisu předběžného textu rebelové konečnou dohodu oproti očekávání v pátek nepodepíší.

Nejmenovaný zdroj z řad mezinárodních vyjednávačů ve středu uvedl, že k plánovanému pátečnímu oficiálnímu podpisu za účasti desítky šéfů států a vlád jsou ochotny přistoupit jen dvě z pěti skupin rebelů sdružených v alianci známé pod zkratkou CMA.

Vedení aliance má další politické a bezpečnostní požadavky. Chce především větší územní a politickou autonomii, než vláda v návrhu dohody nabízí. Požaduje také, aby bezpečnostní síly v místech jejího působení byly tvořeny z 80 procent přívrženci vzbouřeneckých skupin.

Dlouhodobá nespokojenost Tuaregů a Arabů na severu Mali vyústila v roce 2012 v ozbrojené povstání, jehož cílem bylo vytvoření nezávislého státu Azavad. Rebelům se podařilo mimo jiné kvůli vojenskému puči proti ústřední vládě obsadit téměř polovinu země. Vzniklého chaosu využila k získání kontroly nad velkou částí malijského území místní odnož teroristické organizace Al-Káida. Teprve zásah francouzských ozbrojených sil na počátku roku 2013 moc islamistů oslabil.

V Mali působí také armáda České republiky a dalších evropských zemí pod patronací mise Evropské unie. Češi se podílejí na výcviku malijských vojáků a hlídají též velitelství mise v hlavním městě Bamaku na jihu státu. Senát České republiky ve středu podpořil návrh, aby byli do Mali rovněž vysláni čeští vojáci pod záštitou OSN. Nový mandát by umožnil vyslat až 25 příslušníků speciálních sil Armády České republiky. Působit mají na severu Mali, kde se odehrávají boje s islámskými radikály. V misi MINUSMA pod OSN mají spolupracovat s nizozemskými vojáky.

Jednotky OSN v Mali
Zdroj: Adama Diarra/Reuters