Mezi útočníky v Keni byl i syn vládního pracovníka

Garissa – V Keni začal třídenní smutek za oběti čtvrtečního masakru v univerzitním areálu v Garisse. Při útoku islamistů tam zemřelo 148 lidí. O Velikonocích platí v zemi, kde se ke křesťanství hlásí 83 procent obyvatel, přísná bezpečnostní opatření v okolí a uvnitř kostelů. Křesťanské komunity se totiž obávají, že islamisté zodpovědní za zabíjení v Garisse zaměří svou pozornost při dalších útocích právě na ně. Úřady identifikovaly jednoho ze střelců jako syna vládního zaměstnance.

Podle ministerstva vnitra byl jedením ze čtyř usmrcených střelců Abdirahim Abdullahi, syn vládního zaměstnance. „Otec ohlásil bezpečnostním složkám, že jeho syn zmizel z domu… a pomáhal policii pátrat po synovi v době střelby v Garisse,“ sdělil mluvčí ministerstva vnitra. Policie údajně vystavila nahá těla čtyř střelců a požádala veřejnost, aby pomohla s jejich identifikací.

K útoku v Garisse se přihlásily somálské islámské milice Šabáb, které se tak mstí za účast Keni na tažení proti Šabáb v Somálsku. Islámští radikálové v sobotu pohrozili, že budou v útocích v Keni pokračovat a že tamní města promění v potoky krve.

„Bezpečnost našich kostelů nám dělá velké starosti, zejména v tomto velikonočním období a také proto, že je zřejmé, že se ti útočníci zaměřují na křesťany,“ řekl katolický kněz Willybard Lagho z Mombasy. Kostely v tomto přímořském městě si prý k zajištění bezpečnosti věřících o dnešní mši najali ozbrojené policisty a také soukromé strážce.

V Keni začal třídenní smutek za oběti teroristů (zdroj: ČT24)

U vchodu do katedrály v Nairobi dnes stáli dva policisté se samopaly a uvnitř byli policisté v civilních šatech. U vstupu museli také věřící projít detektorem kovů a jeden z policistů prohledával automobily i jejich podvozky. Kostel v Garisse dnes střežilo šest vojáků. Úřady vyhlásily noční zákaz vycházení ve čtyřech provinciích ležících na hranici se Somálskem a pobřežní oblasti navštěvované turisty hlídají ze vzduchu vrtulníky.

Keňský prezident Uhuru Kenyatta:

„Budeme proti terorismu bojovat až do konce. Zaručuji, že má vláda zareaguje co nejpřísněji.“

Prezident Uhuru Kenyatta vyhlásil počínaje dneškem třídenní smutek za oběti masakru a jim mají být také věnovány dnešní mše. „Modlíme se, aby nám Bůh pomohl a utěšil nás v tak těžké době,“ řekl při mši v Garisse věřící Dominick Odhiambo. Pracuje tam jako instalatér, ale hodlá odjet do svého rodiště, protože se v Garisse bojí. Biskup Joseph Alessandro poděkoval věřícím, že přišli v hojném počtu, a přečetl kondolence z celého světa.