Sonda poslala Zemi fotky Imhotepovy oblasti

Berlín - Evropská vesmírná agentura (ESA) zveřejnila šestnáct snímků komety Churyumov-Gerasimenko, které pořídila sonda Rosetta v sobotu během nejtěsnějšího průletu nad povrchem komety. Nejvíce se Rosetta ke kometě přiblížila ve 13:41 na pouhých šest kilometrů, a to nad takzvanou Imhotepovou oblastí. Během neděle pak vědci stahovali fotografie, které později upravili do čtyř montáží.

První z nich ukazuje kometu ze vzdálenosti 35 kilometrů, druhá z 8,9 kilometrů, třetí z 12,6 kilometrů a čtvrtá z 31,6 kilometrů. Podle vědců je přitom vzhledem k relativně dlouhé době uplynulé od pořízení prvního a čtvrtého snímku a s tím spojené rotaci komety a pohybu Rosetty v mezičase obtížné vytvořit zcela přesný obraz. Během průletu bylo Slunce v postavení přímo za Rosettou, snímky jsou tudíž velmi dobře osvětlené.

Rosetta poslala snímky komety Churyumov-Gerasimenko
Zdroj: ČT24/www.esa.int
Rosetta poslala snímky komety Churyumov-Gerasimenko
Zdroj: ČT24/www.esa.int

Rosetta se nyní pohybuje ve směru od komety, v úterý se dostane do vzdálenosti zhruba 255 kilometrů od jejího středu. Při dalších těsných průletech se sonda ke kometě přiblíží nanejvýš na deset kilometrů.

Loni v listopadu Rosetta po desetileté pouti vesmírem na kometu vypustila průzkumnou sondu Philae, která je ale teď kvůli nedostatku energie ve stavu hibernace. Mise Rosetta patří mezi nejambicióznější projekty agentury ESA. Vědci jejím prostřednictvím chtějí poodhalit tajemství vzniku sluneční soustavy před 4,6 miliardy let.

Sonda Rosetta se přiblížila ke kometě (zdroj: ČT24)