Poprvé na papíře: Na Slovensku začal vycházet Denník N

Bratislava – Rozhovor se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou vévodí prvnímu číslu nového listu Denník N, který dnes začal vycházet na Slovensku. Vydávají jej bývalí redaktoři Sme, kteří redakci loni opustili na protest proti tomu, že se ve vydavateli těchto celostátních novin angažuje finanční skupina Penta. Odchod špičkových redaktorů sice Sme mrzí, na obchodní model listu ale prý příliš velký vliv neměl.

První číslo listu na 24 stranách vyšlo na pětimilionovém Slovensku v nákladu 20 tisíc kusů. Na trh vstupuje v době, kdy slovenská vydavatelství dlouhodobě čelí poklesu zájmu čtenářů o tištěná vydání novin. Nejčtenějším listem v zemi je bulvární Nový čas, který loni v listopadu prodal v průměru zhruba 104 000 výtisků denně.

Na titulní stránce svého prvního čísla Denník N otiskl fotografii slovenského prezidenta Andreje Kisky a uvnitř novin rozhovor s hlavou státu. Osmistránkovou víkendovou přílohu list zase věnoval populárnímu slovenskému herci Milanu Lasicovi.

„Noviny, které držíte v ruce, jsou prvním novým celostátním deníkem, který letos v Evropě vznikl. Není to velké umění, papírové deníky dnes spíše zanikají. Noviny v rukou skupin, které se snaží ovládat stát, jsou dostatečným důvodem k novému začátku,“ napsal na titulní stránce šéfredaktor listu Matúš Kostolný, jenž v minulosti vedl redakci Sme. V redakci Denníku N pracuje 41 lidí, z toho asi tři desítky reportérů.

Matúš Kostolný pro ČT24:

„V této chvíli za listem stojí čtenáři, protože bez nich bychom noviny vůbec nemohli dělat a ani bychom nevyšli. Vyšli jsme jen díky tomu, že se našlo několik tisíc lidí, kteří podpořili Denník N a předplatili si ho navzdory tomu, že začal opravdu vycházet až dnes. Z peněz čtenářů jsme byli schopni rozběhnout redakci a začít.“

Ve své billboardové kampani před uvedením na trh Denník N využil hesla „bez bulváru, bez oligarchů, bez kompromisů“ a označil se za nezávislé noviny. „Chceme nabídnout čtení, které půjde víc do hloubky, pohled do zákulisí, které nebude říkat jen co, kde a kdy, ale řekne proč, jak a za jakých okolností,“ říká Kostolný. Pro vydávání nového deníku se bývalí redaktoři listu Sme definitivně rozhodli poté, co pro svůj záměr získají finanční injekci od spolumajitelů slovenské antivirové společnosti Eset, kteří se řadí k nejbohatším Slovákům.

Prioritou zůstává  internet

Deník, který dříve na internetu vystupoval pod názvem Projekt N, na začátku letošního roku spustil vlastní plnohodnotný zpravodajský web. V papírové podobě bude vycházet od pondělí do pátku. Kostolný v rozhovoru pro ČT24 přiznal, že navzdory prvnímu číslu zůstává pro Denník N prioritou internetová verze. „Tištěné noviny jsou stále součástí našeho života, (…) bez internetu to ale nemá smysl,“ řekl.

List Denník N se nezapojil do systému Piano, který za jednotné předplatné nabízí přístup k zpoplatněnému obsahu webu, ale zavedl vlastní systém poplatků. Měsíční předplatné pro přístup k článkům na portálu dennikn.sk přijde na 4,90 eura (136 korun). Je tak o čtvrtinu dražší než Piano, které v minulosti několik portálů opustilo.

Prvním výsledkem Projektu N bylo mimořádné vydání novin u příležitosti 25. výročí pádu komunismu v bývalém Československu. Bezplatný list přinesl mimo jiné články a rozhovory o sametové revoluci, druhé číslo vyšlo v prosinci v nákladu 15 tisíc výtisků a prodávalo se za 50 centů. Objevili se také první předplatitelé, kterých je dnes kolem pěti tisíc.

Několik desítek redaktorů listu Sme, tedy značná část redakce, podalo loni na podzim výpověď kvůli tomu, že se investiční skupina Penta stala finančním partnerem společnosti Namav, nového spolumajitele listu Sme. Manažerský vliv ve vydavatelství Petit Press, které vydává list Sme a další tituly, si ale udržel jeho druhý dosavadní akcionář, společnost PSIS. Penta dříve ve spolupráci s nizozemskou společností V 3 Media Holdings koupila přední slovenská vydavatelství 7 Plus a Trend Holding.

Redaktoři Sme svůj odmítavý postoj k Pentě už dříve zdůvodnili také největší korupční aférou Gorila, do níž se prý Penta zapletla. Finanční skupina podle spisu, jenž před třemi lety unikl na internet, podplácela slovenské politiky a vysoké státní úředníky výměnou za vliv na privatizaci a na chod některých podniků. Penta nekalé jednání dlouhodobě popírá. Zmiňované informace o korupci, jež údajně vypracovala slovenská tajná služba, dosud nikdo nepotvrdil.

Jak zjistil zpravodaj ČT David Miřejovský, odchod několika desítek redaktorů se na prodejnosti a čtenosti deníku Sme nijak výrazně neprojevil. Návštěvnost a předplatné na webu sice podle Sme mírně klesly, jde ale jen o jednotky procent a list s tím nemá větší problém. Odchod špičkových redaktorů sice Sme mrzí, na obchodní model ale příliš velký vliv neměl.

Denník N je přímou konkurencí Sme

Z deníku Sme sice odešly nejvýraznější tváře, přesto zde zůstalo několik známých redaktorů, na nichž list může nadále stavět. Petit Press kromě toho vydává více než 50 titulů, má tedy poměrně širokou škálu vlastních novinářů, jimiž volná místa v redakci Sme doplnil. Sme proto vychází víceméně ve stejné podobě jako před odchodem nejznámějších redaktorů. Denník N je pro něj ale přímou konkurencí, uvedl zpravodaj ČT David Miřejovský.

  • Vstup finanční skupiny do vydavatele deníku SME není v poslední době jedinou změnou na slovenském mediálním trhu. Nakupovali i další silní hráči. Zahraničním vlastníkům, pokud nepočítáme Andreje Babiše, už na Slovensku z velkých médií patří jen televize Markíza a bulvární list Nový čas. Zbytek ovládli nebo spoluvlastní ti nejsilnější domácí podnikatelé. Podle mediální analytičky Evy Babitzové do obsahu samotných článků nezasahují. Toho se přitom novináři báli nejvíc.

Denník N vyzývá své čtenáře, aby na sociální sítě dávali fotografie s prvním vydáním pod hashtagem #DenníkN a zkratky města, kde si ho čtou. Na své facebookové stránce již dokonce deník zřídil i zvláštní fotoalbum, kam příspěvky od fanoušků umisťuje.

Novému deníku vyjádřil podporu i bývalý novinář SME Jakub Mazán nebo rapper a spisovatel Bene.

Redakce Denníku N pár minut před uzávěrkou (zdroj: ČT24)
Vydáno pod