Na svobodě je muž omylem vězněný 37 let za vraždu

Raleigh – Soud v americkém státě Severní Karolína osvobodil sedmdesátiletého muže, který strávil ve vězení 37 let. Byl odsouzen za dvojnásobnou vraždu, soud nyní rozhodl, že ji nespáchal. Nejde o ojedinělý verdikt. Za posledních osm let takto vyšlo z vězení osm lidí. Sporné soudní kauzy proto prověřuje speciální komise.

Joseph Sledge v roce 1976 utekl z vězeňského tábora White Lake v Severní Karolíně, kam byl poslán, aby si odpracoval trest za krádež. Krátce poté, co zmizel, zavraždil někdo v nedalekém Elizabethtownu Josephine Davisonovou a její dceru Eileen, která byla rovněž sexuálně napadena. Uprchlého Sledge krátce poté zadrželi v kradeném autě. Zamířil před soud, který ho na základě forenzních důkazů předložených obžalobou uznal vinným z dvojnásobné vraždy a poslal na doživotí za mříže.

Dnes je Sledgeovi 70 let. Trest za vraždu si odpykával více než půl života, nyní ale soudní tribunál rozhodl, že byl potrestán za zločin, který nespáchal. Do vězení měl jít nanejvýš za útěk a krádež auta. O otevření případu žádal několikrát, nakonec uspěl v roce 2003, kdy požádal o testy DNA. Proběhly mnohem později a ukázaly, že Sledgova DNA se neshoduje s DNA údajného pachatele. Komise, která se posledních osm let zabývá přezkoumáváním problematických rozsudků, poukázala také na to, že otisky prstů z místa činu Sledgovým neodpovídají. Případ se tak po desetiletích vrátil k soudu.

Nyní propuštěnému muži začíná nový život. Věznici opustil se třemi pytli, ve kterých byl veškerý jeho majetek, a úsměvem na tváři. „Když jste si vědomi, že jste něco neudělali, můžete sami se sebou žít. Je to mezi vámi a stvořitelem. On to ví,“ řekl. Chce se usadit u svých příbuzných a splnit si dvě věci, o kterých téměř čtyři desetiletí mohl jen snít: zaplavat si v bazénu a vyspat se konečně v opravdové posteli.

Jasný výsledek přezkoumání případu rozrušil pozůstalé zavražděných žen. Vyjádřili velké znepokojení. Sám Joseph Sledge potomkům Josephine Davisonové vzkázal: „Je mně velice líto vaší ztráty. Věřím, že se přes ni přenesete.“

Po 37 letech byl muž vězněný za vraždu očištěn (zdroj: ČT24)
Vydáno pod