OBRAZEM: „Smrt nepřátelům islámu,“ hřměly desetitisíce muslimů

Kábul - Desetitisíce lidí ve světě demonstrovaly proti zveřejnění karikatur proroka Mohameda v posledním čísle francouzského listu Charlie Hebdo. To už čítá 7 milionů výtisků. V indické části Kašmíru se na výzvu separatistů a islámských stran konala stávka. Zavřené zůstaly obchody i podniky. Protestovalo se i v Afghánistánu, Pákistánu, Íránu nebo Srbsku. Na redakci francouzského časopisu zaútočili 7. ledna islamisté. Zabili 12 lidí, včetně předních karikaturistů.

Více než 20 tisíc lidí demonstrovalo po pátečních modlitbách proti karikaturám proroka Mohameda v západoafghánském městě Herát, tisíce lidí se sešlo k protestu také v metropoli Kábulu. Vyvolávali údajně hesla „Smrt Americe, Izraeli a Francii!“ a „Smrt nepřátelům islámu!“. Spálili prý také francouzskou vlajku a kameny napadli francouzské velvyslanectví.

Šéf pákistánské islamistické strany vyzval k bojkotu francouzského zboží
  
Demonstraci v pákistánském hlavním městě Islámábádu svolala největší místní
islamistická strana Džamáate islámí. Sešlo se na ní asi 15 tisíc lidí. Její předseda vyzval účastníky shromáždění k bojkotu zboží z Francie, ale i dalších zemí, jejichž deníky karikatury z Charlie Hebdo přetiskly. Tisíce demonstrantů se shromáždily také v dalších pákistánských městech: Kvétě, Péšávaru, Karáčí, Láhauru a na několika místech pákistánské části Kašmíru.

Indické úřady nařídily omezení pohybu obyvatel některých částí kašmírské letní metropole Šrínagaru v obavách, že by po tradičních pátečních muslimských modlitbách mohly vypuknout protesty a násilné střety. Policie v noci zadržela jednoho z vůdců hnutí za nezávislost Kašmíru Muhammada Jasína Málika, který dnešní stávku a protestní akce proti Charlie Hebdo svolal.
  
Po dnešních modlitbách vyšly do ulic také desetitisíce Íránců. Nejvíce lidí se podle státní televize sešlo ve městech Isfahán a Kom na jih od Tehránu.

Západní civilizace je v náboženské krizi, slyšeli Srbové
  
Ve městě Novi Pazar na jihozápadě Srbska se na demonstraci sešlo několik tisíc muslimů. Podle imáma Irfana Maliće, který ke shromážděným promluvil, je západní civilizace v hluboké morální a náboženské krizi. Atentát na redakci Charlie Hebdo podle něj nebyl teroristickým útokem.

V nejnovějším čísle magazínu Charlie Hebdo z minulého týdne je na titulní straně plačící prorok Mohamed, který drží ceduli s nápisem Je suis Charlie (Jsem Charlie). Toto číslo vyšlo po útoku islamistů na pařížskou redakci Charlie Hebdo ze 7. ledna, při němž zahynulo 12 lidí.