Číňané nemají o druhé dítě zájem – nemohou si ho dovolit

Peking – Čínská populace stárne a demografové se obávají, že ji brzo nebude mít kdo živit. Loni sice vláda uvolnila tři desetiletí starou politiku jednoho dítěte, pragmatičtí Číňané si ale rychle spočítali, kolik by je další potomek stál. Do rozšíření rodiny se za stávající ekonomické situace nehrnou.

Nárok na pořízení druhého dítěte má jedenáct milionů čínských párů. O povolení ovšem úřady pořádal jen milion dvojic. Z Pekingu jich je kolem třiceti tisíc, úřady přitom čekaly jednou takový zájem. A nevalné je to i v dalších velkých městech.

Mnoho párů se obává finanční zátěže, kterou by druhé dítě znamenalo. Péče o jedináčka už tak pohltí značnou část rodinných příjmů. Některým Číňanům to dokonce rozmlouvají prarodiče, kteří vznášejí námitky ohledně peněz i časových důvodů.

Dosud neslýchané řešení: kompletní zrušení kontroly porodnosti

Demografy takový přístup znepokojuje. Hrozí, že čínská populace zestárne dřív, než bude dost bohatá na to, aby se o staré lidi dokázala postarat. Mnozí si myslí, že Čína by měla kontrolu porodnosti zrušit úplně, aby zajistila dost pracujících, kteří budou stárnoucí obyvatelstvo podporovat. Obávají se stejného scénáře jako v Japonsku, kde vedly demografické trendy k ekonomickým problémům.

Čínské vládě tak nezbývá než doufat, že lidé plány na rodičovství jen pozdržují, dokud nebudou hvězdy a štěstěna příznivější. Nadcházející čínský nový rok, který začíná v únoru, je podle čínského zvěrokruhu ve znamení kozy. A takzvané kozí děti jsou tradičně považovány za neprůbojné smolaře. 

Demografové bijí na poplach: Čína stárne (zdroj: ČT24)