Putin obviňuje Kyjev z palby na civilisty, povstalci odmítají příměří

Moskva/Kyjev – Vladimir Putin obvinil Kyjev, že vydává zločinné rozkazy k palbě na hustě osídlené čtvrti východoukrajinského Doněcku. Podle ruského prezidenta se do bojů zapojilo dělostřelectvo, raketové vojsko a letectvo, které bez rozlišení střílí po obydlených čtvrtích. Podle ukrajinského vedení naopak za nynější eskalaci bojů nesou odpovědnost povstalci a Moskva. „Teroristická hrozba se stává realitou,“ konstatoval šéf ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Oleksandr Turčynov. Vůdce separatistů Alexandr Zacharčenko dnes zároveň vyloučil, že by povstalci iniciovali další jednání o příměří.

Putin na schůzi kremelské Bezpečnostní rady konstatoval, že k ukrajinským útokům dochází zároveň s hledáním viníků a „za doprovodu propagandistických hesel o hledání cesty k míru“. „Odpovědní jsou ti, kdo vydávají takové zločinné rozkazy. Lidé, kteří to dělají, musí vědět, že neexistuje žádný jiný způsob řešení podobných konfliktů, než jsou mírová jednání a politické prostředky,“ dodal.

Putin připomněl, že před týdnem zaslal ukrajinskému prezidentovi Petru Porošenkovi dopis, v němž navrhl stažení těžké bojové techniky z linie fronty. „Dělostřelectvo a raketové vojsko mělo být odsunuto do takové vzdálenosti, z níž by nebylo možné ostřelovat osídlená místa,“ řekl prezident. Moskva podle něj nejen nedostala smysluplnou odpověď, ale stala se svědkem pravého opaku: kyjevské úřady vydaly oficiální rozkaz k zahájení frontálních bojových operací prakticky po celé šířce palebného dotyku, konstatoval šéf Kremlu.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) potvrdil, že konflikt na východě Ukrajiny si od loňského dubna vyžádal už přes 5000 obětí. Jen během posledních devíti dnů, během nichž vrcholily krvavé boje o doněcké letiště, zahynulo podle UNHCR v Donbasu 262 lidí. Od zářijového prvního pokusu o příměří šlo o nejtragičtější období.

Ukrajinské bojové operace jsou podle Kyjeva jen odpovědí na tlak vzbouřenců, který v minulých dnech vyvrcholil obsazením doněckého mezinárodního letiště. Přes diplomatické úsilí o oddělení vojsk v Donbasu tvrdé boje mezi armádou a separatisty stále pokračují.

Žádné příměří už nebude, hlásí povstalci na Donbasu

Proruští povstalci chtějí na východě Ukrajiny posunout linii fronty tak, aby ukrajinská armáda nemohla ostřelovat velkoměsto Doněck. V besedě s obyvateli města to dnes řekl vůdce separatistů Alexandr Zacharčenko. Vyloučil zároveň, že by povstalci iniciovali další jednání o klidu zbraní. Z jeho porušování se obviňují navzájem obě strany.

Alexandr Zacharčenko:

„Už nebude žádné příměří. Už nebude žádné přeskupování jednotek. Ano, vyměníme si zajatce. A vysvětlím proč: je to proto, že drží naše lidi jako zajatce a my je chceme zpátky.“

Zacharčenko se setkal s obyvateli Doněcku, kde ve čtvrtek zahynulo 13 lidí při minometném útoku na tramvajovou a trolejbusovou zastávku. Prohlásil, že povstalecké velení má v úmyslu „posunout“ frontu dál od největšího donbaského města, aby znemožnilo armádě ostřelovat jeho obytné čtvrti. „Snaha dojednat příměří z naší strany už žádná nebude. (…) Teď útočíme, tak jaképak rozhovory,“ řekl Zacharčenko, dosazený loni do vedení doněcké „lidové republiky“ Moskvou. Putin jeho slova nekomentoval.

Na doněckém letišti, které ve čtvrtek po tvrdých bojích padlo do rukou vzbouřenců, byla podle povstaleckých velitelů nalezena těla cizích žoldnéřů „v uniformách NATO“.

Kyjev připravuje mobilizaci ekonomiky

Ukrajinská vláda dnes rozhodla o zvýšené ostraze strategických objektů po celé zemi a přikázala šéfům oblastí vyhotovit mobilizační plány národního hospodářství pro případ války. „Šéfové oblastí by měli každý pracovní den zahájit analýzou aktuální bezpečnostní situace,“ řekl premiér Arsenij Jaceňuk. „Situace není jednoduchá. Našim úkolem je plně ochránit klíčové objekty infrastruktury, které mají strategický význam pro město, oblast i stát,“ upozornil. Podle ukrajinských médií byly už hlídky posíleny ve východoukrajinském Charkově, kde v minulých týdnech došlo k několika pumovým atentátům. Útoky a pokusy o ně policisté zaznamenali i v Oděské a Záporožské oblasti, které sousedí s neklidným Donbasem. „Teroristická hrozba se stává realitou. Proto je třeba bez jakékoli paniky zajistit náležitá protiteroristická opatření,“ řekl šéf ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Oleksandr Turčynov.

Kyjev postupně utahuje i smyčku kolem povstaleckých území, aby zabránil pronikání diverzních skupin. Omezuje dopravní spojení se zbytkem Ukrajiny a buduje kontrolní posty na přístupových komunikacích. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) ale podobné kroky ohrožují možnosti humanitární pomoci obyvatelstvu postiženému válkou. Kontrola na přístupových silnicích se podle UNHCR netýká jen místních lidí, ale i pracovníků humanitárních agentur OSN a dalších mezinárodních organizací.

Podle mluvčího povstaleckých jednotek Eduarda Basurina armáda za posledních 24 hodin ostřelovala čtyřiatřicetkrát obytné čtvrti donbaských měst a zabila 15 civilistů. Při dnešním raketovém útoku ztratili podle Basurina separatisté 24 mužů. Podle Kyjeva narušili ve stejné době naopak separatisté dojednané příměří víc než stokrát. Boje se dnes soustřeďují na okolí měst Mariupol, Horlivka, Debalceve a Luhansk a vedeny jsou prakticky po celé linii fronty, uvedla místní média.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg je připraven se kvůli vyhroceným bojům na Ukrajině v únoru sejít s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Podle Stoltenberga se nyní na Ukrajině „podstatně zvýšila ruská těžká výzbroj“: „Mluvíme o tancích, obrněných vozidlech, dělostřelectvu, pokročilých systémech vzdušné obrany.“