Kvůli protiruským sankcím si budou v USA vyrábět kalašnikovy sami

Filadelfie – Americká společnost RWC chce ve Spojených státech licenčně vyrábět slavnou ruskou útočnou pušku AK-47, známější spíše jako kalašnikov. Ta se dá teď na americkém trhu kvůli protiruským sankcím sehnat jen s obtížemi. Výroba by měla být zahájena v létě.

Kalašnikov je v USA populární zbraní, kterou si Američané kupují i jako suvenýr. V zemi je také rozšířena její civilní verze prodávaná pod názvem Sajga. Ještě před uvalením amerických odvetných opatření vůči Moskvě nedokázal ruský výrobce zájem amerického trhu plně uspokojit, po vyhlášení sankcí pak cena za AK-47 vyletěla v Americe prudce vzhůru. Na černém trhu se prodává za 1 500 dolarů (32 000 korun), zatímco v období před sankcemi stála 600 dolarů (13 000 korun).

Společnost RWC, která pušky v Rusku nakupovala, nyní kvůli sankcím nové zbraně dovážet nesmí, mohla jen doprodat již importované kusy. V Americe vyrobené kalašnikovy nadále ponesou označení AK-47, budou mít ale štítek „vyrobeno v USA“. „Tento krok se nám zdá za nynějších okolností zcela logický,“ komentovala chystanou výrobu v USA firma Kalašnikov z povolžského Iževsku. „Tento projekt jen zdůrazňuje oblíbenost legendárního kalašnikova,“ dodala.

Firma se na americký sankční seznam poprvé dostala v polovině loňského července, AK-47 Kalašnikov zmizel z pultů amerických prodejen počátkem září. Firma dodávala do USA i střelivo, lovecké a sportovní zbraně a poloautomatické karabiny pro policejní jednotky. I jejich dovoz byl po vyhlášení sankcí zakázán.