Lavrov: Nepřipustíme novou studenou válku

Moskva - Rusko hodlá dál hájit své národní zájmy, prosazuje ale mírovou politiku. Na tiskové konferenci to řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov s tím, že Moskva nepřipustí novou studenou válku. Hrozba extremismu a terorismu by podle něj měla svět spojit a vést ke společným akcím. Západ ale tuto snahu narušuje snahou udržet si vedoucí pozici a prosazovat své hodnoty. Lavrov také prohlásil, že Moskva si přeje mírové řešení ukrajinské krize. Základem je podle něj celoukrajinský dialog. Kyjev stále tvrdí, že Rusko posílá na východ země zbraně i vojáky. Podle prezidenta čítají nové posily dva tisíce Rusů. Ke střetu s ukrajinskou armádou došlo včera u Luhansku.

Podle Lavrova Rusko své partnery už dávno upozorňovalo na teroristické hrozby, které se šíří zejména z Blízkého východu a severní Afriky. Právě v těchto oblastech nabývají na síle radikálové. „Akce proti terorismu vidíme jako jednu z hlavních priorit naší činnosti,“ řekl Lavrov.

Řešení problémů globální bezpečnosti a stability může být podle ministra dosaženo jen společně. „Společným akcím je ale bráněno různými akcemi – třeba dekoncentrací globální moci a snahou o na jednu stranu demokratičtější mezinárodní pořádek, na druhé straně jsou tu vytrvalé pokusy Západu za každou cenu si udržet vedoucí pozici a vnucovat své hodnoty a přístupy dalším účastníkům mezinárodních vztahů, a to i silovou cestou,“ uvedl šéf ruské diplomacie. 

Tento postoj se podle Lavrova odrazil i na situaci na Ukrajině. Ministr zopakoval, že Rusko považuje Ukrajinu za bratrský stát a je pro mírové řešení ukrajinské krize. „Realistickým základem jsou minské dohody. Těch bylo dosaženo i díky iniciativě ruského prezidenta,“ zdůraznil Lavrov s tím, že nyní je nutné, aby začal celoukrajinský dialog. 

Sami Ukrajinci si musí určit svou budoucnost

V první řadě se musí schválit taková ústava, aby se v zemi cítili v bezpečí všichni Ukrajinci, míní šéf ruské diplomacie. Tuto nutnost si podle něj začíná uvědomovat i Západ. „Pouze lid Ukrajiny – bez jakéhokoli zásahu zvnějšku – musí určovat svou budoucnost,“ podotkl Lavrov. Zástupci ukrajinského vedení a vedení Luhanské a Doněcké lidové republiky spolu musejí jednat přímo, poznamenal ministr. 

Únorové události z minulého roku považuje Rusko za převrat. Moskva podle Lavrova dělala vždy vše pro to, aby zabránila krveprolití. Nová vlna násilí ministra znepokojuje. „Je třeba zastavit snahu dobývat další města a zastavit ostřelování obydlených míst,“ upozornil Lavrov. Podle Lavrova Rusku nikdo nedokázal vojenskou podporu separatistů.

Lavrov: Prosazujeme mírovou politiku (zdroj: ČT24)

Západ se podle Lavrova snaží Rusko izolovat, tyto pokusy ale budou marné. Putin už dříve uvedl, že Rusko nepůjde cestou vyhledávání vnějších nepřátel. „Vedeme aktivní zahraniční politiku a hájíme své národní zájmy, ale přitom nevyhledáváme konfrontaci. Vždy jsme připraveni k rozumným kompromisům opírajícím se o vzájemně vyvážené zájmy. Chceme ozdravovat mezinárodní ovzduší a bezpečnost. Prosazujeme mírovou politiku,“ konstatoval Lavrov. Unii a USA požádal o obnovení konstruktivního dialogu - na základě rovnoprávnosti a zohledňování zájmů obou stran.

Lavrov vyzdvihl roli Ruska při likvidaci chemických zbraní, které měl Asadův režim v Sýrii. Podle něj lze na tomto příkladu vidět, že spolupráce s Amerikou může fungovat.

Ruský ministr hovořil také o projektu „Integrace integrací“. Vytvořen by měl být jednotný ekonomický a humanitární prostor od Atlantického až po Tichý oceán. Rusko předložilo tento návrh v OBSE. Jako první krok si Lavrov představuje vznik zóny volného obchodu mezi euroasijským spojenectvím a Unií. Rusko mezitím posiluje svoje vztahy s Čínou, Indií, Vietnamem, ale také třeba Latinskou Amerikou a některými africkými zeměmi. A snaží se urovnat vztahy s Íránem.