Podle Kurdů si Turci útok v Kurdistánu vymysleli

Kurdistán - Iráčtí Kurdové obvinili tureckou vládu ze lži. Podle nich není pravda to, co říká o útoku na jejich základny. Tedy, že turečtí vojáci pronikli asi 20 kilometrů hluboko na irácké území a tam napadli skupinu kurdských rebelů. Údajně k žádnému boji nedošlo.

Turci útočili, ale Kurdové si toho vůbec nevšimli - to alespoň vyplývá z protichůdných oznámení z obou stran. Kurdové nakonec přiznali jen asi dvouhodinové bombardování: „Na území Kurdistánu turecká armáda nezasahovala. Nic se tu nestalo a popíráme, že by došlo k přeshraniční ofenzivě. Vojenská operace proběhla na tureckém území,“ vysvětluje Tárik Juhir, poradce mluvčího kurdského parlamentu v Iráku.

Turečtí vojáci naopak tvrdí, že skupinu bojovníků Kurdské strany pracujích napadli jihovýchodně od města Čukurdža. Ankara mezitím potvrdila, že armáda má volnou ruku a může kdykoliv znovu na povstalce udeřit: „Armáda obdržela k zásahu mandát a může ho využít, kdykoliv to bude zapotřebí,“ dodává turecký prezident Abdullah Gül.

Na hranicích s Irákem stojí v pohotovosti 100 tisíc tureckých vojáků s tanky, dělostřelectvem i bojovými letadly. Z velení armády už ale zaznívají hlasy, že kvůli blížící se tuhé zimě armáda pozemní operaci nespustí a zůstane jen u bombardování a náletů na domnělé základny kurdských rebelů.

Kurdové, kteří žijí v Turecku, proti operacím za Iráckou stranou hranice protestují. Ve městě Hakkari pořádková policie demonstranty rozehnala střelbou do vzduchu, slzným plynem a obušky. Lidé v průvodu vykřikovali pro-kurdská hesla a nesli portréty vězněného kurdského vůdce Abdullaha Očalana.