Jižní Amerika bojuje se záplavami, hlásí už 100 mrtvých

Buenos Aires - Jižní Amerika se potýká se záplavami. O život tu připravily už více než sto lidí. Argentina hlásí pět mrtvých, Ekvádor třicet a Bolívie dokonce sedmdesát. V severní Argentině se utopilo pět lidí z dodávky, kterou strhly vody řeky Grande v provincii Jujuy. Sedmi dalším cestujícím se podařilo z vozidla zachránit. Stovky lidí musely být evakuovány v oblastech u hranice s Bolívií a tisíce jich zůstaly odříznuty od světa. V provincii Salta je kvůli prudkému vzestupu hladiny řek na 16 000 lidí už několik dní odříznuto od světa. Úřadům se podařilo evakuovat 850 obyvatel. Do postižených oblastí stále proudí vládní pomoc.

Lijáky a vzedmuté hladiny řek v Bolívii si od loňského listopadu vyžádaly 73 obětí na životech, pět lidí je pohřešováno a přes 95 000 rodin je postiženo. V Ekvádoru od začátku zimy při záplavách zemřelo třicet lidí. Lijáky způsobily podle prezidenta Rafaela Correy potopy na čtyřiceti procentech ekvádorského území. Situace se zhoršila zejména v posledních dnech v pobřežních provinciích El Oro a Manabí, kde pokračuje pátrání po 12 zavalených lidech, na něž se dnes sesunul podmáčený terén.

Živel nějakým způsobem postihl asi tři a půl milionu Ekvádorců, tedy čtvrtinu populace. Voda zaplavila téměř 260 000 kilometrů čtverečních půdy, zejména rýžová a třtinová pole.