Rakousko usiluje o propuštění rukojmích, Al-Káida prodloužila ultimátum

Alžír/Vídeň  - Rakousko o víkendu znásobilo diplomatické úsilí o osvobození svých dvou turistů, které 22. února unesla severoafrická větev Al-Káidy. O půlnoci totiž mělo vypršet ultimátum, které zemi dali teroristé. Rakouské ministerstvo zahraničí ale dnes večer oznámilo, že únosci lhůtu ke splnění svých podmínek prodloužili. Teroristé požadují propuštění svých vězněných spolubojovníků.

Bývalý rakouský velvyslanec Anton Prohaska je jako zvláštní emisar od včerejška v maliském Bamaku. Podle tajných služeb jsou rukojmí drženi právě na severu Mali, v oblasti Kidalu. Tento regionu ovládá Salafistická skupina pro kázání a boj, která se v září 2006 stala součástí Al-Káidy. Organizace hrozí, že zabije dva unesené Rakušany, pokud nebude do dnešní půlnoci propuštěno několik jejích členů vězněných v Tunisku a v Alžírsku. Kromě toho teroristé údajně požadují i zaplacení výkupného.
 
Podle šéfa antiteroristické policie v Salcburku, odkud oba unesení pocházejí, jsou rakouské orgány v kontaktu s únosci od pátku. Pomoci se snaží i další evropské země s kontakty v oblasti, například francouzská rozvědka DGSE, které to nařídil prezident Sarkozy.
 
Rakouští politici sice říkají, že Rakousko s teroristy nevyjednává a požadovali okamžité propuštění rukojmích, přes prostředníky však Vídeň o osvobození unesených usiluje.
   
Matka předpokládaného šéfa únosců Hamadua Abida, dnes v alžírském deníku An-Nahar vyzvala svého syna, aby unesené propustil.