Papež zahájí oslavy letošních Velikonoc

Vatikán - Papež Benedikt XVI. na dnešní Zelený čtvrtek zahájí oslavy Velikonoc. Čekají ho dvě mše, dopolední v bazilice sv. Petra a večerní v bazilice sv. Jana. Na tu dopolední dorazí až 1 600 kněží, což je přibližný počet všech knězů v České republice.

Na Zelený čtvrtek dopoledne se po celém světě v každé katedrále koná zvláštní bohoslužba. Biskupové ji vykonávají spolu s kněžími svých diecézí a obnovují při ní své kněžské sliby, tedy sloužit všem lidem a zvláštním způsobem pak věřícím. Biskup při mši světí také oleje, které se pak používají při různých liturgických obřadech během roku.
 
Při večerní mši se ve vatikánské bazilice sv. Jana uskuteční typicky velikonoční obřad - mytí nohou dvanácti vybraných mužů. „Ze zkušenosti vím, že není zdaleka snadné najít někoho, kdo by byl ochotný usednout před oltář a nechat si od kněze mýt nohy. Samotní kněží s tím ale problémy nemají,“ přibližuje obřad Milan Glaser z české redakce Rádia Vatikán.
 
Dnes také naposledy bijí kostelní zvony, používat se nebudou ani varhany. Obojí se rozezní až v noci o Bílé sobotě, na znamení Kristova zmrtvýchvstání.