Český provinční tým v afghánském Lógaru začal oficiálně pracovat

Lógar - Český provinční rekonstrukční tým v afghánské provincii Lógar začal oficiálně pracovat. Místním lidem tady zatím pomáhá 5 civilních expertů, o jejichž bezpečnost se stará 200 výsadkářů z Prostějova.

Mezi konkrétní úkoly Českého provinčního týmu patří dostavba dvou nemocnic, několika škol a chladíren na ovoce a zeleninu. Všechny tyto projekty Češi převzali po Američanech. Letos zde chtějí utratit 80 milionů korun. „Převzali jsme spíše projekty dlouhodobého udržovacího charakteru. Máme na starosti třeba úklid sněhu a nákup sanitek,“ dodává Jiří Šesták, stavební inženýr PRT v Lógaru. 

Přestože tato provincie patří v Afghánistánu ke klidnějším, i tady o sobě dávají vědět bojovníci Talibanu. Minulý týden dokonce zaútočili raketami na americko-českou základnu. Naštěstí se nikomu nic nestalo. Čeští vojáci používají v Lógaru přes dvacet obrněných automobilů Hummer vybavených vlastními zbraněmi. Jde o plně pancéřové vozidlo s granátometem a lehkým a těžkým kulometem. 

Český provinční rekonstrukční tým zůstane v Lógaru delší dobu. Česká republika plánuje, že tu vojáci a civilní experti zůstanou tři až pět let.