Dokument čínské televize násilí ze strany Pekingu popírá, Čína přitom přiznala střelbu do demonstrantů

Peking - Čínská televize CCTV odvysílala patnáctiminutový dokument o současném dění v Tibetu. Peking včera poprvé přiznal, že čínská policie při potlačování nepokojů na demonstranty střílela. Do té doby přitom čínské úřady jakoukoli násilnou akci vůči protestujícím popíraly a všech 16 oficiálně ohlášených obětí povstání přičítaly tibetským demonstrantům.

O objektivitě odvysílaného dokumentu se dá značně pochybovat. Pořad označil za původce nepokojů ve Lhase pouze Tibeťany. Střihový dokument nabídl záběry, na kterých Tibeťané bili Číňany. Televize odvysílala rozhovory s čínskými rodinami, které při násilných demonstracích údajně přišly o své rodinné členy. Objevily se i obrázky zraněných Číňanů v nemocnici. Dokument se nakonec snažil dokázat, že ve Lhase už je situace uklidněná.

Televize přitom neinformovala o tom, že v Tibetu působí tisíce čínských vojáků a další armádní kolony do oblasti míří. Stejně tak dokument nepřipustil žádné zraněné na straně Tibetu.

Peking přitom včera připustil, že jeho ozbrojené jednotky do demonstrantů v Tibetu střílely. Nepokoje se ze Lhasy rozšířily i do dalších sousedních provincií, kde žije početná tibetská menšina. Čínská oficiální agentura Nová Čína přiznala, že v provincii S'-čchuan policie zranila čtyři lidi. Do té doby informace o tom, že by Čína násilně zasáhla proti protestantům, Peking popíral. Čínské úřady dosud oficiálně hlásily 16 obětí, ty přičítaly tibetským demonstrantům.

Dalajlama ve svém exilovém sídle v indické Dharamsále oznámil, že nepokoje v Tibetu už ustaly. Vyjádřil i ochotu sejít se s čínskými vůdci, zejména s prezidentem Chu Ťin-tchaem. Tibetský duchovní vůdce by chtěl přijet do Pekingu, aby vzájemné vztahy Tibetu a Číny s jejími představiteli vyřešil.

Vydáno pod