The Times: Francie pošle do Afghánistánu dalších 1000 vojáků

Londýn - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy příští týden při návštěvě Británie oznámí britskému premiéru Gordonu Brownovi, že hodlá vyslat do Afghánistánu dalších 1000 francouzských vojáků. Napsal to dnes britský list The Times s odvoláním na nejmenovaný vládní zdroj.

Podle něj by francouzští vojáci měli být vysláni na východ země, kde by měli v rámci NATO bojovat s povstalci z extremistického hnutí Taliban. The Times uvedly, že oficiálně zřejmě oznámí Paříž posílení svého kontingentu v Afghánistánu na summitu NATO začátkem dubna v Bukurešti.

Francie má nyní v Afghánistánu asi 1600 vojáků a již dříve dala najevo, že hodlá tento počet zvýšit. Spojené státy v posledních měsících opakovaně vyzývaly spojence v Severoatlantické alianci, aby vyslali do Afghánistánu více vojáků vzhledem k sílící aktivitě povstalců.

Sarkozy, který přijede na dvoudenní návštěvu Británie ve středu, hodlá v Londýně zdůraznit francouzskou angažovanost v NATO. Francie sice patří k zakládajícím členům NATO, ale v roce 1966 odešla z vojenské složky aliance.