Centrum Bagdádu se dvakrát stalo terčem raketového útoku

Bagdád - Silně opevněná zelená zóna v centru Bagdádu se dnes stala třikrát terčem těžkého ostřelování raketami nebo minometnými granáty. V samotné zelené zóně si útok vyžádal jen raněné, ale vzestup násilí po celém Iráku měl dnes za následek na 50 mrtvých - větší počet obětí si vyžádaly zejména útok na civilisty v Bagdádu a sebevražedný atentát proti iráckým vojákům v Mosulu.

Raketové útoky a návrat násilí do jiných částí Iráku potvrzuje právněnost upozornění amerického velení, že nedávné zlepšení bezpečnosti v zemi je stále ještě velké křehké a může se kdykoli zvrátit. Irácká válka vstoupila
minulý týden již do svého šestého roku. Americký prezident George Bush
připomněl páté výročí invaze Iráku projevem, v němž zdůraznil, že USA jsou na cestě k vítězství.

Zelená zóna v centru Bagdádu dnes byla zasažena třikrát - při dvou útocích ráno a jednou večer. Zelenou zónu tvoří asi deset kilometrů čtverečních masivně chráněného území, kde sídlí irácký parlament, mnoho ministerstev a také velvyslanectví USA, Velké Británie a dalších zemí. 

Podle svědků první ostřelování trvalo přibližně čtvrt hodiny a z centra města bylo slyšet kolem deseti výbuchů. Při druhém útoku dopadlo asi osm granátů do blízkosti budovy amerického velvyslanectví. Dva spadly do zahrady sousední rezidence, v níž s rodinami žijí iráčtí vládní činitelé.

Podle mluvčí americké armády si útoky v zóně vyžádaly čtyři zraněné. Nicméně podle irácké policie granáty a rakety, které se netrefily do zelené zóny, ale do jejího okolí, usmrtily 17 lidí. Například v centru Bagdádu minometný granát zasáhl dům a zabil manželský pár a jejich tři syny.

Z předešlých raketových útoků na zelenou zónu americká armáda obvinila milice šíitského radikálního duchovního Muktady Sadra. Ten v sobotu prodloužil o dalšího půl roku příměří svých ozbrojených oddílů. Znamená to, že Sadrovy milice zvané Mahdího armáda nebudou stejně jako v minulých šesti měsících zasahovat do ozbrojených konfliktů. Podle agentury AP mohou za dnešním útokem stát právě odpadlíci a největší radikálové ze Sadrových milic, kteří s prodloužením příměří nesouhlasí.

Americká armáda už dříve uvedla, že zdrženlivost Mahdího armády přispěla k tomu, že se od června snížil počet raketových útoků v Iráku o 60 procent. Nejkrvavější útok byl dnes ale spáchán v Mosulu asi 370 kilometrů severně od Bagdádu, kde se u vojenské základny irácké armády vyhodil do povětří sebevražedný atentátník s nákladním vozem plným výbušnin. Třináct vojáků bylo při explozi zabito a 42 dalších osob, z toho 25 vojáků, utrpělo zranění. Mosul je hlavním městem provincie Ninive, kterou americká armáda pokládá za baštu teroristů a ohnisko boje proti ozbrojencům organizace Al-Káida.

Neznámí ozbrojenci dnes na jižním předměstí Bagdádu stříleli ze tří aut do davu chodců. Podle policie nejméně sedm lidí zabili a dalších 16 zranili. Útok byl spáchán v nábožensky smíšené čtvrti a trval podle svědků jen krátce. Střelci z místa činu uprchli. Od dob, co Američané spolu s iráckými vojáky vyhnali ozbrojence z Bagdádu, jsou takové násilné incidenty ve městě už jen zřídkavé.

V šíitské čtvrti na severozápadě hlavního města sebevražedný atentátník usmrtil sedm lidí a 14 zranil. Policie také nalezla těla 12 zastřelených lidí - šesti v Bagdádu, čtyř v Mosulu a dvou v Kútu. Americká armáda oznámila, že při operaci východně od města Bákubá, jež je regionálním centrem provincie Dijála, dnes zabila 12 povstalců. Šlo o razii proti islamistům, kteří podle Američanů stojí za sebevražednými atentáty. Vojáci našli množství zbraní a munice.