V parlamentních volbách v Zimbabwe zvítězila opozice, prezidentské stále nejasné

Harare - Zimbabwská opozice porazila vládní stranu prezidenta Roberta Mugabeho a vyhrála sobotní parlamentní volby. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na první oficiální výsledky vyhlášené volební komisí. Výsledek prezidentských voleb zatím není znám, opozice však tvrdí, že její kandidát Morgan Tsvangirai zvítězil i v nich.

Opoziční Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) společně se svou frakcí získaly dohromady 105 křesel, vládní Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta (ZANU-PF) 94 křesel. Jedno křeslo získal nezávislý kandidát. Z 210 poslaneckých mandátů jich je ve hře pouze 206. Vládní strana o jedno křeslo neusilovala a tři kandidáti MDC zemřeli před začátkem voleb.

Generální tajemník MDC Tendai Biti na dnešní tiskové konferenci prohlásil, že Tsvangirai získal v prezidentských volbách 50,3 procenta hlasů, zatímco Mugabe 43,8 procenta. Opozice ale vychází z údajů získaných u východů z hlasovacích místností. Biti zároveň vyzval 84letého Mugabeho, který zemi vládl 28 let, aby svou porážku uznal. To Mugabeho vláda odmítá a připravuje obyvatele na druhé kolo prezidentských voleb. Podle ní sice Tsvangirai získal největší počet hlasů, ale nikoliv potřebnou nadpoloviční většinu. Druhé kolo by se mělo konat do tří týdnů.

Panují obavy, že v třítýdenní pauze by podobně jako v Keni mohly vypuknout násilnosti mezi bezpečnostními silami a milicemi loajálními vůči Mugabemu na jedné straně a stoupenci MDC na druhé. Vláda to ale odmítá s tím, že lidé v Zimbabwe jsou vyspělejší než v Keni, protože bojovali za nezávislost a válku už nechtějí. I kdyby ale Mugabe prohrál a předání moci proběhlo v klidu, vytáhnout Zimbabwe z těžké ekonomické krize bude pro opozici velmi těžké.