Opozice v Zimbabwe žádá OSN o zásah proti možným nepokojům v zemi

Harare - Zimbabwská policie zabránila právníkům opozice vstoupit do budovy nejvyššího soudu, kde chtěli podat žádost o zveřejnění výsledků prezidentských voleb, které se konaly před týdnem. Zimbabwská opozice se navíc obává možných nepokojů, ke kterým by mohlo dojít v případě, že by se konalo druhé kolo prezidentských voleb. Vyzvala proto Organizaci spojených národů, aby zabránila možnému krveprolití. V zemi panují obavy, že prezident Mugabe bude chtít násilím udržet svou moc. Výsledky prezidentských voleb nejsou dosud ani po týdnu známy, má se však za to, že dosavadní prezident v nich prohrál.

Zimbabwská volební komise oznámila, že zveřejní výsledky prezidentských voleb, až budou připravené. Opozice tvrdí, že před týdnem zvítězil její předák Tsvangirai a že Mugabeho vláda zdržuje, aby získala čas na podvody. Podle jiných zpráv však ani Tsvangirai nedosáhl na potřebných padesát procent hlasů. V tom případě by nikdo v prvním kole zvolen nebyl a muselo by se konat druhé kolo. 
 
V pátek se stovky Mugabeho přívrženců z řad veteránů z války za nezávislost vydaly na pochod hlavním městem. Polciie rovněž zatkla dva zahraniční novináře, které obvinila z porušení zákona o sdělovacích prostředcích. OSN se dokonce obává, že bude chtít Mugabe odložit další kolo preziedntských voleb, aby měli vojenské jednotky čas na uklidnění situace v zemi.   
 
Opoziční Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) volá po zveřejnění výsledků prezidentských voleb. MDC o to dokonce požádalo nejvyšší soud. Objevují se spekulace, že volby byly zmanipulované jak ze strany příznivců současného prezidenta, tak ze strany opozice. Nezávislí pozorovatelé ale tvrdí, že volby proběhly svobodně. Druhé kolo prezidentských voleb by se mělo konat do tří týdnu od prvního hlasování.  

Vydáno pod