V Chorvatsku se narodila unikátní hříbata

Vinkovac - Chovatelům koní v chorvatském Vinkovaci ve východní Slavoniji se podařil unikátní kousek. Povedlo se jim totiž zkřížit dvě plemena, mezi kterými se to dosud pokládalo za zcela nemožné. A k velikému překvapení se klisně dokonce narodila rovnou dvě zdravá hříbata.

Dva plody se totiž v děloze klisny vyvíjejí jen ve dvou případech ze sta a 80 procent takových březostí končí zmetáním, tedy potratem. Ale to není jediný důvod, proč jsou vinkovacká dvojčátka unikátní. Hříbátka se zrodila ze zkřížení dvou plemen, u nichž se to dosud nikdy nepodařilo. Jejich matka je chladnokrevník plemene chorvatský Posavac a otec je teplokrevný hřebec Maestoso Allegro, což je původní lipicánské plemeno ze stájí v Drakovu.
 
Dvě hříbátka se narodila teprve ve čtvrtek a ještě nemají ani jména. Ale tmavá dvojčata, hřebeček a klisnička, s bílými lysinami a ponožkami, jsou už hvězdami jezdeckého klubu Satir ve Vinkovaci. Nemotorná mláďata jsou zbarvená po otci. Zatím mají sice hříběcí černou barvu, ale v dospělosti vyblednou a budou mít typické bělošedé zbarvení lipicánů.