Čína hlásí odhalení teroristů, kteří připravovali útoky na olympiádu

Peking - Čína odhalila dvě údajné teroristické skupiny, které se prý chystaly zaútočit na olympiádu. Jeden z gangů muslimských Ujgurů, které Peking dlouhodobě obviňuje z členství v mezinárodní teroristické síti al-Káida, podle čínského ministerstva státní bezpečnosti plánoval únosy sportovců, zahraničních novinářů a dalších návštěvníků her. Druhý údajně připravoval výbušniny k útokům na vládní a turistické cíle v čínských městech.

Gang, který podle čínských úřadů připravoval únosy účastníků srpnové olympiády, policie rozprášila na přelomu března a dubna v západočínském autonomním regionu Sin-ťiang, jenž obývají převážně právě Ujguři. Při této operaci zatkla 35 osob.

„Čelíme opravdové teroristické hrozbě,“ prohlásil mluvčí čínského ministerstva státní bezpečnosti. Policie u zadržených podle něj zajistila téměř deset kilo výbušnin, osm patron dynamitu a literaturu s tematikou islámské svaté války.

V lednu zatkly čínské bezpečnostní síly v Sin-ťiangu členy jiného gangu, který údajně vyráběl trhaviny, s nimiž plánoval zaútočit na vládní budovy, vojenská zařízení a na hotely v Pekingu, Šanghaji a dalších městech. Tito údajní teroristé prý dostávali příkazy od vedení exilové Islámské strany Východního Turkestánu, kterou Peking označuje za teroristickou organizaci.

V ujgurské autonomní oblasti vyvolalo tamní muslimské obyvatelstvo na počátku dubna protičínské protesty, inspirované březnovými nepokoji v Tibetu. Ujguři obviňují Peking z náboženského a kulturního útlaku, čínské úřady je však považují za separatisty. Policie demonstrace potlačila a zatkla podle odhadů několik stovek lidí.

Jak v ČT uvedl sinolog Martin Hála, nebezpečí teroristických útoků není vyloučeno, přesto podle něj Čína roli Islámské strany Východního Turkestánu přeceňuje, aby ospravedlnila svou necitlivou politiku v Sin-ťiangu. Rovněž je pravděpodobné, že se Peking svým oznámením o odhalení teoristů snaží odvést pozornost od protičínských demonstrací, které poznamenaly cestu olympijské pochodně.

Štafetu olympijské pochodně mířící do Pekingu provázejí v posledních dnech masové protesty, kvůli nimž musela být trasa několikrát změněna. Protičínské demonstrace v Londýně, Paříži a San Francisku byly v uplynulých dnech namířeny především proti pokračujícím čínským represím v Tibetu.