Olympijský oheň míří na jih, Argentina se připravuje na nepokoje

Buenos Aires - Argentinská metropole zostřuje bezpečnostní opatření. Do města totiž dorazil z amerického San Francisca olympijský oheň a policie ho hned odvezla do hotelu. Podle prohlášení tamějších odpůrců čínské politiky sice nehrozí situace podobné těm v San Franciscu, Paříži a Londýně, argentinské úřady přesto navyšují počty policistů. Argentinská etapa se poběží v pátek a je jediná v rámci Jižní Ameriky.

Podél trasy, po níž argentinští sportovci a jiné osobnosti ponesou pochodeň, bude rozestaveno 1200 policistů, 1500 členů pobřežní stráže a také 3000 městských pracovníků a dobrovolníků. Úřady neplánují ani slavnostní uvítací ceremoniál, olympijský oheň 140členná eskorta převezla do hotelu, kde jej budou bezpečnostní jednotky střežit až do zahájení běhu.

Vlastní běh začne v pátek v sedm hodin večer našeho času v přístavu a skončí o tři hodiny později v severní části města. Argentina se obává stejných bouří, jaké postihly cestu olympijského ohně v Evropě a Severní Americe. Podle vůdce argentinských bojovníků za nezávislost Tibetu Jorgeho Caravalloa se ale žádné demonstrace neuskuteční, odpůrci čínské politiky chtějí pořádat jen poklidné pochody městem a o zhašení pochodně se nepokusí.

Bouře provázejí cestu olympijské pochodně již několik dní. Naposledy propukly ve středu večer v San Franciscu. Běh s pochodní tu byl nejprve zpožděn, poté na téměř tři čtvrtě hodiny přerušen a následně se uskutečnil po změněné trase. Závěrečný ceremoniál na jednom z náměstí byl odvolán a kolona aut s pochodní zamířila rovnou na letiště.