V Afghánistánu zabito 24 přívrženců Talibanu

Kábul - Vojáci mezinárodních sil a afghánské armády dnes v noci zabili při střetu ve východoafghánské provincii Zábul 24 ozbrojenců Talibanu. V provincii Nimrúz na jihozápadě země dnes sebevražedný útočník zabil dva indické dělníky pracující na opravě silnice.

Podle zábulského viceguvernéra zaútočily afghánské a mezinárodní jednotky se vzdušnou podporou na skupinu ozbrojenců v pátek večer, bitva trvala až do dnešního rána. V boji přišlo o život 24 členů Talibanu, dalších osm bylo zraněno. Na straně spojenců nejsou žádné ztráty.

Při atentátu v provincii Nimrúz byli podle afghánských úřadů zabiti dva dělníci, další tři lidé utrpěli zranění. Guvernér provincie obvinil z přípravy sebevražedného útoku Taliban. Radikálové podle něj chtějí útoky na afghánskou infrastrukturu zabránit v obnově země.

Taliban, který přišel o moc po americké invazi do Afghánistánu v roce 2001, organizuje útoky ve snaze vyhnat ze země příslušníky zahraničních sil. Zatím nejkrvavějším obdobím konfliktu byl loňský rok, kdy radikálové spáchali přes 140 sebevražedných atentátů. Při násilnostech loni zahynulo na 6500 lidí, převážně civilistů a příznivců Talibanu.