Britský premiér Brown zaznamenal rekordní pokles popularity

Londýn - Osobní popularita britského premiéra Gordona Browna poklesla rychleji a na nižší úroveň, než u kteréhokoli britského ministerského předsedy od 30. let. Podle průzkumu, který dnes zveřejnil nedělník Sunday Times, mají také opoziční konzervativci výrazný náskok 16 procent před Brownovými labouristy.

Podle posledního průzkumu organizace YouGov mají konzervativci podporu 44 procent dotázaných, zatímco labouristé 28 procent a liberální demokraté 17 procent. Samotný premiér měl ještě v srpnu hodnocení plus 48 bodů na stupnici, kde nula je neutrální hodnocení. Nicméně nyní to je minus 37 bodů.

„Mezi premiéry v moderních dějinách to je nejdramatičtější kolaps. Je na tom hůře než Neville Chamberlain, který v roce 1940 prodělal pokles z plus 21 bodů na minus 27 po Hitlerově invazi do Norska,“ napsaly Sunday Times.

Brown se stal v premiérem červnu 2007 po Tonym Blairovi. Předtím byl dlouhá léta úspěšným ministrem financí. Teď ale čelí ekonomickým problémům, zejména poté, co zkrachovala pátá největší hypoteční banka v Británii.