Iráčané osvobodili uneseného britského novináře

Bagdád - V Iráku byl zachráněn britský novinář Richard Butler, který byl v únoru unesen z Basry se svým iráckým tlumočníkem. Irácká armáda novináře osvobodila, když prohledávala město a zasahovala proti ozbrojencům. Butler, fotograf pracující pro americkou televizní síť CBS, byl unesený před dvěma měsíci z hotelu Sultan Palace v jižní části města. Tlumočníka únosci propustili až za tři dny, Butler na své osvobození čekal až dodnes.

Butler je prý v dobrém zdravotním stavu. „Iráčtí vojáci vtrhli do domu a přemohli moje strážce,“ popisuje svoji záchranu Butler. Na záběrech irácké televize je vidět, jak se široce usmívá a je obklopený iráckými politiky.
 
Pro tamější vojenské složky představuje novinářova záchrana velké vítězství. Minulý měsíc uspěchaný zásah proti ozbrojencům v Basře vedl k rozpoutání prudkých bojů. Armáda pak nedokázala vypudit ozbrojence z ulic.

Irácká armáda chtěla vytlačit z Basry polovojenské oddíly, ke kterým patřila i milice radikálního duchovního Muktady Sadra, takzvaná Mahdího armáda. Příčinou konfliktu byly neshody mezi iráckými šíity, jejichž jeden proud představuje Sadr a druhý premiér Núrí Málikí.