Vietnam má na oběžné dráze svůj první satelit

Hanoj/Kourou (Francouzská Guyana) - Vietnam má na oběžné dráze kolem Země svůj první telekomunikační satelit. Vláda v Hanoji to oslavila jako přelom v ekonomickém rozvoji země. Až dosud si Vietnam satelitní služby pronajímal od Austrálie, Thajska nebo Ruska. V zemi se sedmaosmdesáti miliony obyvatel je podle vládních údajů 19 milionů uživatelů internetu a víc než 40 milionů mobilních telefonů.

Raketa Ariane-5, která včera odstartovala z Francouzské Guyany, vynesla na oběžnou dráhu vietnamskou spojovou družici VINASAT-1 a brazilskou STAR ONE C2. Obě družice byly zatím zavěšeny na provizorním orbitu, jak oznámila společnost Arianespace, jejíž raketa satelity transportovala do kosmu.

VINASAT-1 je vůbec první vietnamskou telekomunikační družicí, pro vietnamskou poštu ji vyrobila americká firma Lockheed Martin Commercial Space Systems. Těleso vážící 2637 kilogramů bude v následujících dnech zavěšeno na definitivní geostacionární dráhu 132 stupňů východní šířky a  vysílat bude na 12 pásmech určených pro vietnamské posluchače. Předpokládaná životnost satelitu je 15 let.

Satelit STAR ONE C2, který pro brazilského operátora Star One vyrobila společnost Thales Alenia Space, bude umístěn na pozici 70 stupňů západní šířky, odkud bude vysílat v 28 pásmech. Jeho hmotnost je 4100 kilogramů, odhadovaná životnost rovněž 15 let. Zatímco vietnamská družice bude zaměřena výhradně na území Vietnamu, brazilská počítá s pokrytím celé Latinské Ameriky.

Evropský kosmodrom, z něhož odstartovala, se nachází na severovýchodním pobřeží Atlantiku v Jižní Americe poblíž města Kourou. Slouží nejen francouzskému kosmickému programu, ale především Evropské kosmické agentuře (ESA).