Bývalý biskup Lugo vyhrál prezidentské volby v Paraguayi

Asunción - Kandidát středolevé opozice Fernando Lugo se ziskem téměř 41 procent hlasů vyhrál nedělní prezidentské volby v Paraguayi. Po sečtení 92 procent hlasů to v noci na dnešek oznámil nejvyšší volební soud. Nad svou soupeřkou Blankou Ovelarovou vyhrál s náskokem deseti procentních bodů. Lugova výhra tak znamená ukončení jednašedesátileté vlády pravicové strany Colorado, která představovala nejdéle vládnoucí stranu na světě.

Blanka Ovelarová už svou porážku přiznala, stejně jako třetí kandidát, generál ve výslužbě Lino Oviedo. Ten obdržel necelých 22 procent hlasů. Dosavadní prezident Nicanor Duarte také uznal Lugovo vítězství a prohlásil, že je připraven „aktivně spolupracovat na předání moci v duchu míru, porozumění a budování“. Fernando Lugo převezme oficiálně úřad 15. srpna.

Lugo slibuje pozemkovou reformu v zemi, kde 60 procent obyvatel žije v chudobě a třetina za méně než dva dolary na den. A především odstranění korupce prorostlé státním aparátem. „Ať se naše země nepřipomíná jen v souvislosti s korupcí a s chudobou, ale ať se o nás mluví také kvůli naší poctivosti. Kvůli poctivosti a také schopnostem,“ zdůraznili Lugo své vize.

Bývalý biskup římskokatolické církve obdržel doposud téměř 41 procent hlasů, zatímco Ovelarová necelých 31 procent. Lugo, který představuje levicového politika, už několikrát prohlásil, že se distancuje od radikálních vůdců typu venezuelského prezidenta Huga Cháveze. „Chávez je voják a já se opírám o náboženství. Moje kandidatura vyrostla na žádost lidí, zrodila se odlišným způsobem,“ vysvětlil už v loňském roce.

Podle volební komise dosáhla účasti 66 procent. To je nejlepší výsledek od roku 1989, kdy byla svržena diktatura Alfreda Stroessnera. Do ulic se už vydaly tisíce Lugových příznivců, aby oslavili triumf „biskupa chudých“. Podle agentury AFP zejména v ulicích paraguayské metropole zní klaksony a vybuchuje zábavná pyrotechnika a ze všech stran se ozývá Lugovo jméno. Výsledky voleb do parlamentu, Senátu a 17 provinčních vlád zatím oznámeny nebyly.