Se slovy „ať bůh chrání Ameriku“ ukončil papež návštěvu USA

New York - Papež Benedikt XVI. v neděli večer místního času ukončil návštěvu Spojených států, která ho během šesti dnů zavedla do Washingtonu a posléze New Yorku. Hlavním tématem, kterým se papež při pobytu zaobíral, byly skandály kolem sexuálního zneužívání mladistvých katolickými kněžími v USA. Několikrát se za to veřejně omluvil.

„Ať bůh chrání Ameriku“, to byla papežova poslední slova na rozloučenou před nástupem do letadla, k němuž jej vyprovodili viceprezident Dick Cheney, starosta New Yorku Michael Bloomberg a tamní arcibiskup Edward Egan.
 
Ještě před odletem Benedikt XVI. sloužil mši pro 55 tisíc věřících na baseballovém stadionu týmu Yankees. Byl již třetí hlavou katolické církve, která na tomto stadionu sloužila mši. Dopoledne se papež krátce pomodlil na stejném místě a ve stejný čas, kde se po teroristických útocích 11. září 2001 zhroutily věže Světového obchodního centra. 

Papež se během pobytu v USA zabýval hlavně sexuálními skandály amerických katolických kněží a několikrát se za ně omluvil.