Nepálští maoisté míří k jasnému volebnímu vítězství, výsledky koncem týdne

Káthmándú - Maoistická Nepálská komunistická strana směřuje k jednoznačnému vítězství ve volbách do ústavodárného shromáždění. Po sečtení hlasů ve 239 z 240 jednomandátových okrsků získala 120 poslaneckých křesel a vede i v poměrném hlasování, které rozhoduje o rozdělení 335 mandátů. Celkové výsledky se očekávají koncem týdne.

Nepálští maoisté, které Spojené státy uvádějí na seznamu teroristických organizací, se už po zveřejnění prvních výsledků krátce po hlasování prohlásili za vítěze voleb. Pravděpodobný budoucí premiér Baburam Bhattaraj dnes prohlásil, že jeho strana už zahájila jednání s možnými koaličními partnery. „Nová vláda bude sestavena během tří týdnů až jednoho měsíce,“ řekl Bhattaraj.

Volby do ústavodárného shromáždění, které má změnit himálajské království v pluralitní demokracii, se konaly 10. dubna. Celkově se rozhodovalo o 601 mandátech, z toho 240 poslanců bylo zvoleno přímo, 335 poměrným hlasováním a 26 jich určí vláda.

Druhá nejsilnější strana, centristický Nepálský kongres, získala 37 mandátů v přímých volbách a 21,5 procenta hlasů v poměrném hlasování. Na třetím místě je marxisticko-leninská Komunistická strana Nepálu s 32 mandáty a podporou 21 procent voličů.

Nepálský král Gjánédra dnes popřel, že by se po vítězství maoistů chystal odejít ze země. Spekulace o jeho možném odchodu do exilu se objevily v indických denících. Šéf maoistů Pračánda nicméně už v neděli prohlásil, že jeho strana nebude králi po zrušení monarchie bránit v podnikání a v politické činnosti.

Maoisté bojovali s centrální vládou od roku 1996 za vytvoření „lidové republiky“. Konflikt si za deset let vyžádal přes 13.000 obětí. Boje ukončila až dohoda mezi Pračándou a premiérem Koirálou v roce 2006, podle níž se povstalci transformovali v politickou stranu. Součástí dohody bylo i zrušení monarchie.

Vydáno pod