Dánsko zavírá ambasády z obavy před teroristy

Kodaň - Kvůli teroristickým hrozbám uzavřelo Dánsko svá velvyslanectví v Alžírsku a v Afghánistánu. Diplomaté a zaměstnanci ambasád opustili svá soukromá obydlí a přestěhovali se na tajné, bezpečnější místo, odkud budou úřady nadále fungovat. Hrozby proti Dánsku v poslední době vzrostly poté, co dánské deníky opětovně zveřejnily kontroverzní karikaturu proroka Mohameda s bombou v turbanu. Učinily tak po zjištění plánů na likvidaci autora kresby, karikaturisty Kurta Westergaarda.

Podle dánského ministerstva zahraničí je důvodem uzavření velvyslanectví vývoj bezpečnostní situace v posledních týdnech a konkrétní teroristické výhrůžky. Ambasáda v Alžíru byla podle ministerstva uzavřena před několika dny a úřad v Kábulu právě dnes. Budovy velvyslanectví jsou podle ministerstva snadno přístupné pro sebevražedné atentátníky, kteří by sem mohli najet s autem naloženým výbušninami a odpálit se. 
 
Podobně jako po prvním publikování karikatur Mohameda v dánském listu Jyllands-Posten před více než dvěma lety rozvířilo i opětovné zveřejnění karikatur na podporu Westergaardovi vášně mezi muslimskými radikály. V úterý bylo v Jordánsku dokonce v nepřítomnosti obžalováno 11 dánských šéfredaktorů a autor kreseb za to, že „znevažovali a ponižovali Proroka“ a pokusili se „rozbít jordánskou národní jednotu“.

Karikatura proroka Mohameda
Zdroj: ČT24