Lukašenko vyzval EU a USA: Nežádejte propuštění toho či onoho politického vězně

Minsk/Moskva - Běloruský prezident Alexandr Lukašenko dnes v parlamentu přednesl výroční zprávu o stavu země. V projevu upozornil, že Bělorusko nebude obchodovat se svou suverenitou. Rovněž vyzval Evropskou unii a Spojené státy, aby přestaly požadovat propuštění "toho či onoho politického vězně". Přesto dodal, že jeho země je připravená na přátelské vztahy s Evropskou unií.

Bělorusko, které je označováno jako poslední diktátorský režim sovětského typu v Evropě, je nejvíce kritizované za porušování lidských práv. Kritika ze strany Západu zesílila zvláště po údajně zmanipulovaných prezidentských volbách v roce 2006. Proti myšlence, že by volby neproběhly čestně, se dnes Lukašenko ve svém projevu rázně ohradil.

„Našli jste si nějakého zavšiveného opozičníka, co v prezidentských volbách dostal jeden a půl procenta, a udělali jste si z něj velkého politického vězně. Ani opozice nechce, aby byl na svobodě. Takže si pamatujte, jestli se ten člověk zítra dostane na svobodu, opozice končí. Copak nechápete, co to je za člověka? Svatého v něm není nic,“ řekl Lukašenko.

Zavšiveným opozičníkem myslel Lukašenko Aljaksandra Kozulina, který byl jeho protikandidátem právě v prezidentských volbách. Kozulin byl zadržen za organizování protestů proti výsledkům voleb, dostal pět let vězení. Vlády západních zemí a nevládní organizace požadují jeho propuštění.

Izolované Bělorusko bývá označováno za poslední diktaturu sovětského typu v Evropě. Neshody s Minskem má v poslední době i jeho tradiční spojenec Rusko. Spory těchto dvou zemí se týkají především energetických surovin a o běloruské druhotné obchodování s levně získanou ruskou ropou.