Ruské padělky uměleckých děl se prodávají za statisíce dolarů

Moskva - Ruským trhem s uměním otřásá skandál. Experti ministerstva kultury odhalili stovky zdařilých padělků ruských mistrů z 19. a 20. století. V aukcích se prodávaly za stovky tisíc dolarů. Některá díla přitom neznámí pachatelé zřejmě zfalšovali s pomocí známých expertů moskevské Treťjakovské galerie. Ta zatím mlčí a potichu zahájila vlastní vyšetřování.

Je to byznys, ve kterém se točí milióny. A který má čím dál větší problémy. Z nákupů drahého umění se stala v Rusku velká móda. Chuť a možnosti ruských milovníků umění každým rokem rostou. Dosavadní rekord tvoří 9,5 miliónů dolarů, které neznámý ruský kupec vyplatil na londýnské aukci.

„Poptávka je obrovská. V roce 2001 jsme prodali ruské umění za 9 miliónů dolarů. Minulý rok už to bylo 150 miliónů. A číslo pořád roste,“ tvrdí Mark Poltimore, ředitel evropských prodejů aukční síně Sotheby´s.

Ruské ministerstvo kultury odhalilo stovky padělaných obrazů, za které pachatelé inkasovali statisíce dolarů. Padělky jsou přitom téměř dokonalé. „Ti lidé zaměstnávají špičkové odborníky. Vezmou originál levnějšího západního mistra z 19. století, změní nenápadně signaturu, odstraní charakteristické rysy a rázem je z toho Ajvazovský nebo jiný drahý ruský mistr. Obraz za 3000 dolarů tak získá najednou stotisícovou cenu,“ vysvětluje Viktor Petrakov z ruského ministerstva kultury.

Ministerstvo teď začalo rozsáhlé kontroly. Některé padělky měly dokonce posudky známých expertů moskevské Treťjakovské galerie. Její vedení zatím k případu mlčí a zahájilo interní vyšetřování. Podle znalce umění Igora Kernera ale nemusí být o další překvapení nouze. Lidé jsou prý teď daleko ostražitější a nakupované umění víc prověřují. Skupina je ale velmi profesionální. Může stát za řadou dalších akcí, o kterých se ještě neví.