Počasí na Everestu olympijské pochodni nadále nepřeje

Mount Everest - Cestu olympijského ohně na nejvyšší horu světa nadále komplikuje počasí. Padesátičlenná čínská expedice s pochodní stále čeká v předsunutém táboře Mount Everestu ve výšce asi 6500 metrů na pokyn meteorologů k výstupu. Čerstvý víkendový sníh může způsobit laviny, vrátila se i vichřice. Na slovo skoupí čínští funkcionáři provázející skupinu novinářů v základním táboře aktuální předpověď počasí nadále tají.

Podle původních informací měl olympijský oheň na horu vysokou 8848 metrů dorazit mezi prvním až desátým květnem. Až čekající horolezci obdrží pokyn k výstupu, bude jim trvat čtyři až šest dní, než dorazí na vrchol Everestu, uvedl zpravodaj ČT Tomáš Etzler, který je jedním z 11 zahraničních novinářů, kterým čínské úřady umožnily vstup do základního tábora.

Tým horolezců má u sebe speciální oheň v kontejneru. Palivo tvoří zvláštní hořlavá směs s kyslíkem, protože v nadmořských výškách nejvyšší hory světa není přirozené hoření možné. Směs prý složením odpovídá pevnému palivu do kosmických raket, které také musí hořet i ve výškách prakticky již neobsahujících vzduch. Samotná olympijská pochodeň se zapálí až na vrcholu Everestu.

Trasu pochodně v Evropě a USA provázely protesty proti čínské politice v Tibetu a porušování lidských práv ze strany čínských úřadů. Výstup na Everest proto provázejí velmi přísná bezpečnostní opatření.