OSN bude mít rekonstruované sídlo - ale až za pět let

New York - V New Yorku dnes začala rozsáhlá pětiletá rekonstrukce sídla Organizace spojených národů. Bude stát v přepočtu asi 31 miliard korun. Do roku 2013 bude pět tisíc zaměstnanců OSN pracovat v náhradních kancelářích v okolních čtvrtích.

Osmatřicetipatrové sídlo OSN je jednou z nejznámějších výškových budov New Yorku. Bylo dokončeno před 55 lety podle projektu týmu architektů, který vedl Američan Wallace Harrison; podíleli se na něm také Oscar Niemeyer či Le Corbusier.

Budova stojí na parcele, která je mezinárodním teritoriem, a není tedy v právním slova smyslu na americkém území - proto povolování nepatřilo do kompetence newyorských stavebních úřadů. Rekonstrukce bude prováděna podle plánů Michaela Adlersteina.

„Chceme, aby naše zařízení bylo bezpečnější a modernější, ekologičtější a hospodárnější,“ řekl při slavnostním poklepání kladívka generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Podle něj by po rekonstrukci newyorské sídlo OSN mělo být co nejšetrnější k životnímu prostředí, proto v něm bude fungovat systém na úsporu vody a elektrické energie a odstraněn bude také škodlivý azbest, který byl použit v původní konstrukci.