Schäuble zakázal dvě organizace popíračů holocaustu

Berlín - Německý ministr vnitra Wolfgang Schäuble dnes zakázal dvě extremistické organizace, které popírají holocaust. Toto opatření doplnila pak v Německu rozsáhlá razie v objektech pravicových extremistů.

Zakázána byla dvě sdružení ze západoněmecké spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko. Jedná se o Collegium Humanum se sídlem v městečku Vlotho a o Spolek na rehabilitaci stíhaných kvůli popírání holocaustu (VRBHV).

Organizace Collegium Humanum údajně sdružuje extremisty, kteří popírají systematické vyvraždění více než šesti milionů Židů nacisty. Spolek VRBHV s Collegium Humanum několik let úzce spolupracuje a ve Vlothu rovněž pořádá své akce.

„Tyto spolky jsou sběrnými nádržemi organizovaných popíračů holocaustu,“ uvedlo ministerstvo, aniž by však upřesnilo počet členů obou spolků. Jejich činnost údajně spočívá v antisemitské propagandě a velebení nacistické krutovlády.

Dnes ráno začaly příslušné orgány především v západoněmeckých spolkových zemích Severní Porýní-Vestfálsko, Dolní Sasko a Hesensko provádět razie v téměř 30 objektech pravicových extremistů. Činnost obou nově zakázaných subjektů porušovala zákon o spolcích i další německé zákony.

Vydáno pod