Egypt dočasně otevřel přechod Rafáh na jihu pásma Gazy

Gaza - Egyptské úřady dnes na tři dny otevřely hraniční přechod Rafáh na jihu pásma Gazy, aby umožnily nemocným a zraněným Palestincům vyhledat lékařské ošetření v Egyptě. Opatření bylo údajně dohodnuto při jednáních mezi radikálním islámským hnutím Hamas, které v pásmu Gazy vládne, a politickým vedením v Káhiře.

Podle ředitele palestinské záchranné služby Muavíji Hasanína získalo povolení k odjezdu do Egypta 550 osob, z toho 200 lidí zraněných při izraelských vojenských operacích v pásmu. Mluvčí Hamasu Ismáíl Radván upřesnil, že otevření přechodu budou moci využít i lidé, kteří zůstali po uzavření hranice koncem ledna zablokováni na té či oné straně.

Dnes mají na přechodu dostat přednost pacienti potřebující akutní operaci, nemocní rakovinou a pacienti se srdečními chorobami. V neděli budou moci přechod použít i lidé se zahraničními pasy, kteří uvázli v pásmu Gazy; v pondělí budou smět Palestinci vstoupit přes přechod do pásma.

Podle očitých svědků čekaly od rána na obou stranách přechodu stovky Palestinců. Podle egyptských bezpečnostních zdrojů mezi nimi bylo i kolem 500 Egypťanů, většinou žen a dětí. Ti se po násilném prolomení hraničního plotu koncem ledna vydali na návštěvu příbuzných v pásmu Gazy, kde pak zůstali další tři měsíce uvězněni.

Terminál v Rafáhu je uzavřen od loňského roku 

Exilový šéf Hamasu Chálid Mišal v pátek vyzval Egypt k trvalému otevření přechodu v Rafáhu, jestliže Izrael odmítne příměří navrhované palestinskými skupinami. Nabídka předpokládá otevření všech hraničních přechodů z pásma Gazy výměnou za zastavení protiizraelských útoků palestinských radikálů.

Terminál v Rafáhu je prakticky uzavřen od června 2007, kdy se moci v pásmu Gazy ozbrojenou silou zmocnilo hnutí Hamas. Palestinci letos 23. ledna pomocí trhavin prorazili řadu průchodů v bezpečnostní bariéře. Poté následoval jedenáctidenní chaotický příliv tisíců obyvatel z pásma Gazy na egyptské území, kde si lidé opatřovali potraviny, léky a další zboží, jehož se jim nedostávalo v důsledku dlouhodobé izraelské blokády pásma Gazy. Egyptští vojáci ve spolupráci s policisty hnutí Hamas hranici znovu hermeticky uzavřeli 3. února.

Palestinský prezident Mahmúd Abbás již dříve zopakoval přání, aby byl obnoven režim dohodnutý v roce 2005 a aby na hranici dohlíželi Egypťané a policisté samosprávy spolu s evropskými pozorovateli. Hamas, který loni v létě pásmo Gazy vojensky ovládl, chce být ale do dohody začleněn.