Hugo Chávez ostře napadl německou kancléřku

Caracas - Venezuelský prezident Hugo Chávez ostře reagoval na výrok německé kancléřky Angely Merkelové, která v sobotním rozhovoru pro španělský servis agentury DPA řekla, že prezident není hlasem Latinské Ameriky. Chávez poslal na oplátku političce vzdušný vzkaz. "Merkelová patří k politické pravici, stejné pravici, která podporovala Adolfa Hitlera a fašismus." Situace je o to nepříjemnější, že do summitu zemí Evropské unie a Latinské Ameriky v peruánské Limě zbývá už jen pár dnů.

V televizním pořadu Aló Presidente se Chávez kromě Merkelové pustil také do Evropské unie a znovu i do španělského krále Juana Carlose. Také dodal, že zatím ještě neví, zda na plánovaný summit, pořádaný ve dnech 16. a 17. května, vůbec pojede. 

„Teď ještě nevím, jestli se summitu zúčastním. Ale jestliže poletím do Limy a tam jim najednou něco řeknu a oni se rozzlobí, vstane pak také ona (Merkelová) a zeptá se mě, proč nezmlknu, proč? Protože je tu důstojnost,“ řekl Chávez v narážce na incident se španělským králem Juanem Carlosem na listopadovém iberoamerickém summitu v Chile. 

Chávez v televizi označil bývalého španělského premiéra Josého Maríu Aznara za fašistu a opakovaně skákal do řeči současnému španělskému premiérovi Josému Luisi Zapaterovi. Španělský král to nakonec nevydržel a Cháveze se otázal, „proč už konečně nezmlkne“. Důsledkem byla několikatýdenní diplomatická krize mezi Madridem a Caracasem. 

S odvoláním na výzvu Merkelové k latinskoamerickým vládám, aby se
„distancovaly od vlády v Caracasu“, Chávez řekl: „Jestli pojedu do Limy a jestli ji potkám, mohl bych jí něco říci a ona by se mohla skutečně urazit.“ Merkelová zahájí svou latinskoamerickou cestu už ve středu. První zastávkou bude Brazílie. Merkelovou čeká ale také návštěva Kolumbie, Mexika a Peru. V hlavním městě Peru se má konat právě obávaný summit.