Boxerský šampion chce být starostou Kyjeva

Kyjev - Bývalý šampion těžké váhy v boxu a kyjevský zastupitel Vitalij Kličko se uchází o post starosty. A během kampaně si nechal poradit i od bývalého starosty New Yorku Rudolpha Giulianiho, který do Kyjeva přijel na Investorské fórum.

Vitalij Kličko, kterému se přezdívá „doktor ocelová pěst“, kandiduje na kyjevského starostu. V čele města by chtěl hlavně bojovat se zločinem a korupcí. „Na kyjevské radnici pracuji už 2 roky. Udělali jsme mnoho dobrého, ale potřeba je daleko víc. Kyjev potřebuje starostu se silnou vůlí. Já můžu Kyjev změnit,“ prohlásil Kličko.

Jako poradce si vzal bývalého newyorského starostu Rudiho Giulianiho. Časopis Forbes ho totiž považuje za pátého nejlepšího řečníka na světě. Kličko neúspěšně kandidoval na stejný post už před 2 lety. Tehdy mu vyčítali nezcela čistou ukrajinštinu, od dětství totiž mluvil rusky. V současných volbách se o křeslo starosty popere se 79 kandidáty. 

V politice se Kličko angažoval ještě před odchodem do boxerského důchodu. Během oranžové revoluce v roce 2004 nastoupil při obhajobě mistrovského titulu do ringu s oranžovou stuhou na trenýrkách. Pak hned podpořil Viktora Juščenka na kyjevském hlavním náměstí.